tisdag 24 februari 2009

Vardagliga observationer i USA

Efter drygt ett och ett halvt år det stora landet i väst har jag gjort följande mer eller mindre skarpa observationer:

1. Amerikanska tangentbort har inte å, ä eller ö.

2. Amerikanser gillar plast, men inte kvalitetsplast. Tetrapak verkar vara förbjudet, nästan allt kommer i plastforpackning eller är inplastat. När de packar dina varor i matbutiken använder de tre plastpåsar per två varor, dessutom är påsarna av så dalig kvalite att de knappt duger till soppåsar efteråt. Häromdagen köpte jag mjölk, bröd, jordnötsmör, juice och bananer och gick darifran med fyra pasar. FYRA! Det om något vittnar om att återvinningstänket inte existerar i USA.

3. Valmöjlighet; i Sverige väljer vi mellan vanlig, mellan, lättmjölk eller minimjölk. Här väljer du mellan low fat, whole, grain, regular, light, D-vitamin osv. Från femton olika företag...

4. Gatorna är spikraka och jävligt långa.

5. Amerikaner är superttrevliga och artiga, men inte alltid så lojala.

6. Alla, nästan utan undantag, lågavlönade skitjobb bemannas av antingen svarta eller hispanics. Ibland av gamla vita människor som ser ut som alkoholiserade krigsveteraner.

7. Bilarna ar många, passagerarantalet lågt. Det är lätt att första att det går tre bilar per fyra invanare.

8. Bilarna är stora eller trasiga. De som inte har råd med en bra bilförsäkring åker runt i sina skrothögar med fronten intryckt eftersom deras försäkring inte täcker reparationer.

9. De tre mest frekvent använda orden i amerikanska ungdomars vokabular är "dude", "man" och "bro"...

10. Trafikljus slår om väldigt fort. Det gäller att som dagisfröken insisterade att titta och lyssna två gånger åt varje håll innan man kliver ut.

Yours Truly,

Gustav

Inga kommentarer: