tisdag 17 februari 2009

Man slutar förvånas

Dags för ett nytt kapitel av cirkusen kring Illinois förre guvernör Rod Blagojevich. Som ni säkert minns försökte han först sälja President Obamas lediga plats i den federala senaten, han åkte fast och sen trotsade han hela etablissemanget genom att utnyttja sin guvernörliga rätt att utse Ronald Burris till ny Illinois-senator bredvid Dick Durbin (varje stat representeras av två senatorer). Det är den nye killen som nu är i blåsväder.



Rod Blagojevich till vänster och Roland Burris till höger.

Först svor Burris dyrt och heligt att han inte hade haft någon kontakt med Blago innan skandalen uppdagades. Under ed bedyrade han sin oskuld inför Representantshuset utfrågnings-kommitté. Senare ändrade han sig, även denna gång under ed, och sade att han hade haft ett samtal med Blago. Idag avslöjade tidningen Chicago Sun-Times att Burris har haft minst sagt extensiv kontakt med Blagos administration. I tur och ordning har han pratat med först och främst Blagos stabschef Lon Monk, sedan med några av Blagos närmaste rådgivare John Harris, Doug Scofield och John Wyrma. Till sist har han bytt några ord med Blagos brorsa och kassör Rob Blagojevich som övertygade Burris att försöka samla in pengar till Blagojevichs kampanj. Alltså, Burris tidigare relation med Blagojevich gick från obefintlig till att vara en av hans finansiärer inom loppet av några oärliga vittnesmål.

Attorney General, Illinois högsta åklagarenhet, har nu startat en utredning mot Burris för att se om han har begått mened. Så har även Senatens Etiska Kommitté. Röster som begär Burris avgång höjs nu från alla håll - tidningsredaktörer, politiker och folket. Burris själv välkomnar utredningarna och säger: "Jag är oskyldig och har inget att dölja". Det har har varit Illinois-politikernas mantra på senaste tiden.

Yours Truly,


Gustav

Inga kommentarer: