torsdag 19 februari 2009

En snabbguide till Obamas stimulanspaket

I och med President Obamas signatur i tisdags trädde det 787 miljarder stora räddningspaketet för ekonomin i laga kraft. Det har varit ett kontroversiellt beslut och beroende på om det lyckas eller inte kommer det med största sannolikhet avgöra Obamas framtida popularitet. En del kritiker går så långt och säger att om planen misslyckas kommer Obama redan ha misslyckats som president. För all del, känn ingen press.

Vad jag har förstått har pengar redan börjat distribueras till olika projekt som ska skapa jobb och få fart på spenderandet. När det handlar om nära 800 miljarder dollar som ska delas ut är risken stor för korruption, bedrägerier och slöseri, därför har Vita Huset tagit stora säkerhetsåtgärder för att allt ska gå rätt till. Bland annat har de tillsatt internutredare till de olika federala departementen som har ansvar att dela ut pengar, samt startat en hemsida, recovery.org, där amerikanerna kan hålla koll på till vilka och till pengarna går. Dessutom ger lagen skydd till så kallade whistle-blowers, dvs privata anställda som anmäler misstanke om korruption och bedrägeri i de högre leden till federala myndigheter. De kan inte få sparken om de tjallar.

Den skarpaste kritiken har kommit från republikanskt håll i kongressen. De hävdar att paketet är alldeles för stort, har en för stor riskfaktor för slöseri av skattebetalarnas pengar och att för många miljarder är öronmärkta till projekt som inte kommer generera nya jobb (bland annat amnesti för illegala invandrare). De är också rädda att Obama-administrationen får för mycket kontroll (eftersom paketet trätt i laga kraft har kongressen inget att säga till om längre). Kritiken grundar sig de fundementala ideologiska skillnaderna mellan demokrater och republikaner.



Adam Smith, t.v, och John Locke, t.h. Grundare av det amerikanska sättet att tänka (fast det vet inte amerikanerna själva.

Amerikaner i allmänhet och republikaner i synnerhet har en annorlunda syn på regeringens roll än vi svenskar. Vi går med på att betala höga skatter eftersom vi litar på att regeringen tillgodoser oss med sjukvård, utbildning och fungerande kollektivtrafik, polis, brandkår etc. Det republikanska synsättet, däremot, är baserat på filosoferna John Lockes och Adam Smiths idéer. Locke ansåg att varje människa har rätt till liv, frihet och egendom och att det är regeringens roll att skydda dem rättigheterna. I praktiken innebär det att regeringen bland annat ska tillhandahålla en stark militärmakt som skyddar landets gränser från utländska hot, skydda privatpersoners egendom, men hålla fingrarna borta från densamma (det är därför republikaner hatar att betala skatt lite mer än demokrater). Republikanerna predikar också Adam Smiths syn på ekonomi; de vill ha en så fri och avreglerad ekonomisk marknad som möjligt där den starkaste överlever. De motsätter sig därför stimulanspaketet eftersom det innebär att regeringen går in och bestämmer vilka företag som ska överleva, inte marknadskrafterna. De ser finanskrisen som ett resultat av för många dåliga ekonomiska beslut och att det nu är upp till marknaden, inte regeringen, att hitta en lösning.
Yours Truly,
Gustav

Inga kommentarer: