måndag 2 februari 2009

President Obama har brutit sitt första vallöfte

Politifact.com är en hemsida som benar ut vad som är fakta och vad som är fiktion i politikens värld. De har en speciell Obamameter där de har listat ungefär 500 av Barack Obamas vallöften han gav under sin kampanj. Nummer 234 lyder att han i egenskap av president "inte skulle passera något icke-akut lagförslag innan det legat uppe på Vita Husets hemsida i fem dagar för den amerikanska allmänheten att granska och kommentera". I och med att han signerade sin första lag, Lily Ledbetter fair pay act, häromdagen utan att lägga upp den på hemsidan för debatt har han nu brutit sitt första vallöfte.

Lagen är döpt efter Lily Ledbetter, en kvinna som jobbade på däckjätten Goodyear i över 20 år för lägre lön än sina manliga kollegor. När hon sent omsider fick reda på hur det låg till bestämde hon sig för att stämma skiten ur företaget. Hon vann i första instans och fick 3 miljoner dollar i skadestånd, men Goodyear överklagade hela vägen till högsta domstolen och fick rätt till slut. Enligt rådande lag var man tvungen att klaga inom sex månader om man tror sig bli lönediskriminerad som kvinna (eller svart, handikappad, gay osv för den delen), annars har ens arbetsgivare rätt att fortsätta betala ut olika lön för samma arbete. Nu har President Obama alltså ändrat den lagen och med det i åtanke så tycker jag allt att hans brutna vallöfte är förlåtet. Det var ju inte direkt så att han passerade en FRA-lag utan att fråga.

Kolla in hemsidan: http://www.politifact.com/truth-o-meter/promises/ Mycket matnyttig.

--------------------------

I söndags innan Super Bowl var jag och mina rummisar bjudna till Chicagos Chinatown för att fira in det kinesiska nyåret med en lunchsupé. Min ena rummis Dans familj med vänner har som tradition att varje år käka lunch och kolla på nyårsparaden nerför Chinatowns huvudgata. Tyvärr glömde jag kameran hemma så jag har inga bilder, men det var en ytterst trevlig tillställning med kinesiska drakar, marschorkestrar, krigsveteraner och barn med kinapuffar.

Områden som Chinatown är väldigt intressanta. De speciella affärerna, arkitekturen och det kryddiga oset från de många restaurangerna som fyller luften med en exotisk arom. Det är fascinerande att kineser kan leva där i hela sitt liv utan att lära sig ett ord engelska, liksom det finns mexikaner i mitt område Albany Park som bara behöver prata spanska för att klara sig. Lite skillnad mot Sverige där många invandrare blir helt socialt handikappade om de inte lär sig språket.

Yours Truly,

Gustav

Inga kommentarer: