onsdag 25 februari 2009

Mood of the nation?

Kritiken är hård från konservativt håll mot President Obamas stimulanspaket för att rädda ekonomin. För en knapp vecka sedan, från CME Groups handelsgolv i Chicago, gick TV-kanalen CNBC:s tyckare Rick Santelli lös mot planen i allmänhet och att en stor del av pengarna ska användas till att gå i borgen för medborgare som inte klarar att betala sina huslån i synnerhet. Titta, det är underhållande.



Santellis harang är ett typexempel på det amerikanska, hyperindividualistiska sättet att tänka och den utbredda socialism-skräcken. Han klandrar individen för att de inte kan betala sina lån när det i själva verket är giriga banker som är den största boven i dramat. För att tjäna mer pengar intalade de folk att ta lån som de egentligen inte hade råd med. Santelli missar liksom poängen.

Mot slutet säger han att han de som hejar på honom i bakgrunden är ett ganska exakt statistiskt snitt av den amerikanska befolkningen, "den tysta majoriteten". Det säger väl det mest om hans skeva världsbild om han på fullaste allvar tror att majoriteten av USA:s befolkning består av rika, vita börsmäklare i snordyra kostymer.

Yours Truly,

Gustav

Inga kommentarer: