måndag 3 november 2008

This is the end, beautiful friend, the end

I nio månader har valet varit ständigt närvarande i mitt liv; vi har i de flesta av mina kurser analyserat och diskuterat det till förbannelse och det kommer bli väldigt skönt när det är över. Imorgon, eller ikväll eftersom det är tisdag i Sverige när ni läser det här, är det då äntligen dags.

Jag har egenligen inte så mycket nytt att berätta om kampanjarbetets sista dag, dock bjöd kanditaterna på några uttalanden som förtjänar att nämnas.

De båda kampanjerna har i sina slutspurter fortsatt att attackera varandra. Sarah Palin höll fast vid sin övertygelse att demokraterna är ett terroristälskande släkte eftersom de vill dra på försvarsmaktens utgifter. Konservativa har en otrolig förmåga att glömma att USA inte har behövt försvara sig på mer än 60 år, men eftersom vapenindustrin är en drivande kugge i landets ekonomi så ser regeringen till att det USA alltid är inblandad i någon väpnad konflikt utomlands. Det är väl som man säger; anfall är bästa försvar...

Barack Obama på sitt håll fortsatte på den inslagna vägen med att framställa McCain som den opopuläre George W. Bushs högra hand.

Till sist, precis som tidigare leder Obama relativt tryggt med 7 procentenheter i de flesta opinionsmätningar. Även FOX News Channel erkänner Obama som favorit, vilket är anmärkningsvärt då kanalen ägs av den högt inflytelserika och nästan fascistoida mediemogulen Rupert Murdoch.

Till sistare: Men det är inte över till den feta damen sjunger och kom ihåg att fem procent av väljarna fortfarande inte har bestämt sig. En kille jag glömt namnet på som jag pratade med idag vid lunchen hade en teori att rasism kan komma att väga in på deras beslut; de beslutar sig i sista stund att rösta på "den gamla, trygga vita kandidaten" istället för "den där nya svartingen". Vi kommer nog aldrig få veta om han har rätt, men vi kan hoppas innerligt att han är helt ute och cyklar.

Obama har annars under hela kampanjen brottats med ett ganska rejält Moment 22 i rasfrågan: på ena sidan står många vita som tycker att han är för svart och på den andra ett gäng svarta som tycker han uppträder för vit. Hur han än gör blir det fel, vojne, vojne.

Till sistast; skönt att bilden på mig blev utbytt, även fast jag inte är speciellt vacker ser iallafall ut som mig själv på den nya.

Dags att sova - jag har en lång och historisk dag framför mig imorgon.

Yours truly,

Gustav

2 kommentarer:

johan sa...

Schysst blogg Skogens,

// Kissen

Anonym sa...

Tack så mycket, tur att man kan glädja någon. Barca i serieledning, livet är härligt!
// Gustav