tisdag 25 november 2008

"If you have a problem, don´t call the police..."

USA:s infrastruktur, speciellt på landsorten, är uppbyggd kring bilen och därför är körkortsåldern 16 år här. Enligt vad jag minns från min körkortsutbildning står unga, manliga nyblivna körkortsinnehavare för ungefär 300 procent av alla olyckor i Sverige, tänk er då hur statistiken ser ut i USA med hundratusentals pubertala, hormonmaskiner härjande på vägarna. Även förarna i min ålder är överlag värdelösa, trots att alla bilar är automatväxlade. Mer än en gång har jag bett en stilla bön när jag blivit skjutsad.

Somliga klarar inte ens att vänta till 16. Härom dagen när jag och mina rumskompisar huttrade oss tillbaka till vår lya såg vi en bil svänga in på en enkelriktad gata. Problemet var att bilen körde i fel färdriktning, för att i nästa sekund nästan frontalskrota med en polisbil som kom körande i rätt riktning. Den antagligen panikslagna föraren hade problem med backningen och rörde sig inte en millimeter. Man kunde höra hur det kämpades att få i backväxeln. Till slut slängdes polisbilens passagerardörrupp och ut stormade en väldig poliskvinna, troligtvis 190 cm lång, och röt: "That's it get out of the car!". Ut kom en vettskrämd latinotjej, tre äpplen hög och inte äldre än tolv år.


Polizilla tvingade henne att slänga upp labbarna på bakluckan, sära på benen, började muddra och fråga ut henne på bredaste och hotfullaste Chicago-dialekt: "Were´s ya license? Ar ya wearin anything ya shouldn´t? Any guns? Cocaina maybe? A knife?". Det var ungefär som på TV-programmet Cops, fast att white trash-drugdealern i bar överkropp var utbytt mot en 135 cm livrädd latina som knappt når ner till pedalerna. Stackars liten hade säkert bara varit ute och handlat mjölk åt morsan. Visserligen körde hon utan körkort och bröt mot några trafikregler, men det är inte skäl nog att ge henne mardrömmar för livet. Hulkina gick tillbaka till sin polisbil, slängde in lilltjejen i baksätet och ringde bärgningsbilen. De hann sedan köra tio meter innan de tvärnitade, Queen Kong hoppade ut igen och, bara för att vara extra jävlig, slängde hon dit böteslappar på två parkerade bilar som polisen nio gånger av tio inte skulle bry sig om (därför att om inte ägaren är där så finns det ingen möjlighet att få sig en muta). Ibland är det värre att hamna i Chicago-polisens klor än vårt lokala gatugäng The Latin Kings.

Er sedelbunt i polishatten

Gustav

Inga kommentarer: