lördag 22 november 2008

Att sålla agnarna från vetet

Till skillnad från McCain-kampanjen var det inga kontroverser kring Obama, mycket tack vare hur han noggrant sållade bland folket han valde till sina närmaste medarbetare. Obama-teamet tog reda på alla deras mörkaste hemligheter så att inget oväntat kunde dyka upp som kunde störa kampanjen. När Obama nu väljer sina ministrar måste de gå igenom samma process och det spekuleras i att det skrämmer bort många välkvalificerade potentiella kandidater.

Endast de mest syndfria topp-exemplaren av homo sapiens klarar de hårda kriterierna. Förutom att Obama-teamet gör en grundlig bakgrundskoll måste de påtänkta kandidaterna fylla i ett sju sidor långt frågeformulär de de måste avslöja allt från kriminell bakgrund, gamla dagböcker och blogginlägg till avlägsna slätkingars ekonomiska aktivitet. Allt för att undvika onödig turbulens a la Palin. Det här har gjort att många har hoppat av av rädsla för att information om deras fel och brister ska komma på avvägar. Senast i raden Chicago-miljardären Penny Pritzker som var påtänkt för handelsminister. Enligt CNN.com vill hon inte att detaljerad finansiell information om hennes företag ska läcka ut och att hennes familj, en av Chicagos mest prominenta, ska synas i sömmarna.

Tycka vad man vill om Obamas metoder, men tyvärr är han så illa tvungen. Så funkar det här; du döms efter vilka du umgås med och minsta lilla snatteri en minister gjorde som grabb kan slå tillbaks mot Obamas person (dessutom vill han inte riskera att bli skjuten när han jagar hjort). I USA:s politiska värld döms du hårt för dina mänskliga brister.

Ert agnade såll

Gustav

Inga kommentarer: