måndag 26 oktober 2009

The Green Mill

Det jag älskar med den här staden är det enorma musikutbudet. Istället för att sitta hemma och skava en gråtrist, regndassig oktober-måndag kan man ta en buss nedför gatan och lyssna på jazz i världsklass på Al Capones favortihak The Green Mill.


Baren öppnade redan 1907 som Pop Morse´s Roadhouse på 4802 North Broadway Avenue. På 1920 talet blev det ett vattenhål för gangsters då Capones underhuggare Jack "Machinegun" McGurn fick 25 % av klubben av managern Danny Cohen. Cohen gav McGurn andelen i utbyte att han övertalade komikern och sångaren Joe E. Lewis att flytta sin show till en annan klubb, vilket McGurn gjorde genom att skära upp Lewis hals och skära av hans tunga. Lewis överlevde och återhämtade sig, men hade inte riktigt samma kräm i rösten efter det. Denna lilla incident har förevigats i filmen The Joker is Wild från 1957 (Joker i leken i Sverige) med Frank Sinatra i rollen som Lewis.

Eftersom man inte fick ta bilder med blixt så var det svårt att få några bra bilder, men jag gjorde mitt bästa. Namnet till trots så går inredningen och belysningen mest i rött.
På måndagskvällar brukar Patricia Barber Quartet spela. Utan att egentligen veta någonting om jazz så var de helt fenomenala. 7 dollar inträde för tre set är högst överkomligt.
Jag och mitt sällskap - Sara, Faith och Nyenemo - slog oss ned i ett av båsen till höger om scenen. Glömde att kolla vilken plats Capone brukade sitta på. Trummisen och gitarristen i bild, bakom pianot bakom pelaren huserade Patricia och bakom trummisen basisten.

Live-jazz är väldigt speciellt. Musiken liksom växer hela tiden tills man är helt upprymd av den. Den tar över varenda sinne och inte ens musikerna, dessa improvisationsmästare, vet vilken väg melodin ska ta. Men som sagt, mina jazzkunskaper är begränsade, så det är bättre att jag lägger upp några videor. Eftersom man inte fick filma heller så var jag tvungen att gömma kameran under handen, och eftersom kameran inte har någon vidare mikrofon så är ljudkvalitén värdelös. Men ni förstår principen i alla fall.








Yours Truly,

Gustav

1 kommentar:

mamma Skogens sa...

Tuffa grabbar när det begav sig. Green Mill blir ett måste i mars.