söndag 18 januari 2009

Super Bowl Sunday

Det är varken jul eller Thanksgiving som är den ultimata amerikanska högtiden, utan det är Super Bowl Sunday i februari varje år. När finalen i den mest patriotiska av sporter spelas stannar amerika och under fyra timmar summeras den amerikanska själen. Befolkningen frossar i goda vänners sällskap i öl och skräpmat, jätteföretagen spenderar miljoner för en halvtimmes reklamtid under sändningen, familjer samlas och att vara amerikan är den bästa känslan i världen.

Den 43:e upplagan av detta röd-vit-blåa spektakel går av stapeln den 1 februari i år. Matchen spelas i Tampa Bay om jag inte missminner mig. Arizona Cardinals besegrade idag Philadelphia Eagels i ena semin och tog sig således till sin första Super Bowl någonsin. Cardinals har egentligen bara hushållit sig i Arizona sedan 1988. Innan dess hette de St. Louis Cardinals och än dessförinnan höll de till i Chicago. De amerikanska sportsystemet tillåter att lag kan säljas och flytta lite hur som helst. Till skillnad från klubbsystemet i Europa kan amerikanska professionella lag jämföras med företag, dotterbolag till jättekoncernen NFL. I den andra semin besegrade Pittsburgh Steelers Baltimore Ravens och blir utan konstigheter då Cardinals första Super Bowl-motståndare.















Den här NFL-säsongen har också blivit historisk för Detriot Lions. Som om det inte vore nog med att staden kallas USA:s armhåla och att den står och faller med sin konkurshotade bilindustri, deras footballag blev i år historiens sämsta med efter att ha förlorat säsongens samtliga 16 matcher. Enda gången det har hänt tidigare var när Tamba Bay Buccanners stod för samma bedrift någon gång på 70-talet, men då spelades det bara 14 matcher i grundserien. Grattis Detroit!

Yours Truly,

Gustav

Inga kommentarer: