måndag 26 januari 2009

Blagojevich-såpan fortsätter

Illinois-guvernören Rod Blagojevich skulle igår, måndag, varit i statens huvudstad Springfield för att närvara vid Illinois-senatens så kallade impeachment trial (översätts bäst som "riksrättsåtal") mot honom. Sådana åtal riktas mot personer som håller officiella ämbeten som haft sattyg för sig, i detta fall guvernören som försökte sälja President Obamas plats i den federala senaten i Washington till högstbjudande. Åtalet är inte att förvirra med en kriminell rättegång, utan det är en utfrågning av berörda parter och vittnen som ska avgöra om den folkvalda ska få behålla eller fråntas sin position.

Den smartaste taktiken för Blagojevich vore att hålla en låg profil och med mössan i hand infinna sig och svara snällt på åklagaren David Ellis frågor, men icke då. Den gode Blago har en känsla för det dramatiska. Istället för att bedyra sin oskuld i hörsalen tycker han det är smartare att ge sig ut på en PR-turne där han sitter i diverse TV-soffor och framställer sig som ett oskyldigt offer för en illvillig politisk komplott mot hans person. I en intervju med NBC jämförde han sig själv med andra förföljda storheter som Nelson Mandela, Martin Luther King, Jr. och Mohatma Gandhi. Han saknar ju inte självförtroende i alla fall.
Han har hunnit med de flesta stora TV-kanalers morgonprogram och imorse när han skulle varit i Springfield satt han istället i ABCs "The View" i New York och munhöggs med ankaret Barbara Walters på länk från Los Angeles. Som den skickliga politiker han är lyckades han undvika att svara på direkta frågor om anklagelsarna mot honom. Vad han dock bekräftade var att han ett tag seriöst funderade på att utse Chicagos pratshow-drottning Oprah Winfrey som Obamas ersättare i amerikanska senaten. Jag vet inte vad som är mest patetiskt: Blagojevich eller Blagojevichs tupé?

--------------------

Chicago Police Department håller huvudet högt och gör bort sig igen. En 14-årig grabb knallade idag in på en polisstation klädd i full uniform. Han rapporterade för tjänstgöring klockan 13.30 vid distriktet Grand Crossings polisstation. Han hävdade att han kom från ett annat distrikt, men att han just idag hade blivit instruerad att han skulle patrullera trafiken i Grand Crossing. Ingen misstänkte något och grabben följde helt sonika med en annan konstapel ut på patrull i en bil. Han lyckades till och med kvittera ut en polisradio och ett bötesblock. Som tur var var han aldrig beväpnad. Det känns så otroligt tryggt och lugnt att man bor i en stat där man varken kan lita på politikerna eller lagens väktare. Kling och Klang skulle nog göra sig bra som polischefer i mitt kära Chitown.
Peace, Love and Understanding
Gustav

Inga kommentarer: