tisdag 27 januari 2009

Skrattar bäst som skrattar sist

Idag diskuterade vi fallet Blagojevich i min kurs Media Ethics och jag måste ta tillbaka det jag sa i förra inlägget om den gode Blago. Inte det om att han är en patetisk människa, utan att han var otroligt dum. Han är faktiskt det precis motsatta; helt otroligt slug. Här är varför.

Blagojevich vet att hans politiska karriär är i princip över. Därför bryr han sig inte om att dyka upp och försvara sig i sin egen impeachment trial. Utan istället drog han på en mediaturné (för övrigt anledningen att att hans egen advokat övergav honom). Han har anlitat samma PR-byrå som Drew Peterson, en man vars samtliga tre äktenskap har slutat i att hustrun har mördats eller försvunnit spårlöst. Peterson har fortfarande inte blivit arresterad, vilket säger en hel del om hur skickliga de här grabbarna är.

Vad Blagojevich nu försöker göra är att skapa en hype kring sig själv, måla upp sig själv som ett oskyldigt offer och hävda att rättegången mot honom inte är rättvis. Med andra ord, han rustar för en civil karriär efter avtjänat, troligt fängelsestraff. Han vill bli en mediepersonlighet och signera ett guldkantat kontrakt för rättigheten att publicera hans memoarer. All publicitet är god publicitet, som det så vackert heter.

Det är journalisterna som inte gör sitt jobb. De spelar Blago rätt i händerna. Eftersom han väntar på sitt kriminella åtal kan han inte yttra sig. Allt han säger kan användas mot honom, därför svarar han "Inga kommentarer"på alla grillande frågor om anklagelserna han står inför. Därför är det ganska poänglöst att ha honom med i TV-soffor och intevjuer. Självklart har han rätt att få berätta sin sida av historien. Det problematiska är att han är den enda som inte har något att säga, samtidigt som han är den enda media lyssnar på. Media fungerar oavsiktligt som hans språkrör.

De stora nyhetsorganisationerna borde istälelt fokusera på faktumet att en guvernör står inför en impeachment trial. Det är nämligen så extremt ovanliga (se förra inlägget för förklaring om vad det innebär). Min mediaprofessor Dr. Margaret Haefner sade idag att under hennes 52-åriga livstid har det endast hänt tre gånger; mot president Richard Nixon efter Watergate-skandalen på 70-talet, mot Bill Clinton efter Lewinsky-skandalen i slutet på 90-talet och nu mot Rod Blagojevich. Majoriteten av den amerikanska allmänheten har troligtvis ingen aning om vad en impeachment trial är och hur det går till. Det finns otroligt många viktiga frågor för media att besvara: Vad är processen? Vad kommer hända? Vem röstar? Vad röstar dem om? Möjliga utgångar? Fördelar och nackdelar? De borde intevjua advokater, domare, senatorer - vem som helst som sitter inne på nyttig information -, men icke.

Varje nyhetsorganisation med självrespekt borde ha minst en person på plats i Illinois huvudstad Springfield just nu, men rapporteringen därifrån är ytterst sparsmakad. De rapporterar bara lösryckt information utan att grundligt förklara dess sammanhang. På grund av journalisternas slarv förlorar allmänheten. Vinnaren stavas Rod Blagojevich.

-----------------------

I sann amerikanskt journalistisk anda ska jag avsluta det allvarliga med något mer alldagligt. Tog några vintriga bilder från mitt kära område Albany Park idag och tänkte att jag kan dela med mig.
North Parks träningsplan River Park är snötäckt förutom straffpunkten och mållinjen vid ena målet. Den stora andelen latinamerikaner i området älskar fotboll och under vår, sommar och höst spelas det i praktiken dygnet runt. Tydligen var det några som inte kunde hålla sig från att träna straffar i den nästan 20-gradiga kylan. Längst i bakgrunden skymtar läktaren och elljusen på vår matcharena Holmgren Field.

River Park har fått sitt namn eftersom Chicago-flodens norra gren flyter igenom den. Vy mot sydöst och längst bort i horisonten stoltserar Sears Tower. På våren när vattnet blir lite mer humant tempererat planerar jag att paddla kanot nerför floden. Förhoppningsvis hinner man hela vägen till downtown innan farbror blå får syn på en.
Samma vy som ovan fast på natten.

Yours Truly,

Gustav

Inga kommentarer: