torsdag 22 januari 2009

En vanlig dag i Illinois-politikens värld

Kommer ni ihåg att jag skrev precis före jul om att Illinois guvernör Rod Blagojevich arresterades anklagad för grov korruption? Bland annat hade han försökt sälja den plats i senaten som Obama lämnade. Förundersökningen pågår fortfarande och han riskerar uppemot 30 år i fängelse. När jag kom hem till Sverige släppte jag allting och därför missade jag uvecklingen i storyn. Tydligen hände det en hel del runt Blago efter att jag åkt.

Det debatterades om Blagojevich skulle få behålla sin rätt att utse Obamas ersättare och alla sade "Nej, nej, det går icke för sig". Men som trotsigt långfinger i allas ansikte gjorde Blagojevich precis just det; den 31 december annonserade han att den gamle chefsåklagaren Roland Burris blir Illinois näste senator. Folket blev chockade, media blev galna och U.S. attorney Patrick Fitzgerald vansinnig. Demokraterna i senaten sade att de vägrade godkänna Burris, till och med Barack Obama stödde dem och sade att Blagojevichs utnämnande skulle slutgiltigen ogiltigförklaras. Men de kunde inget göra. Blagojevich hade lagen på sin sida; eftersom han inte är dömd än behåller han fortfarande alla sina guvernörliga rättigheter och åtaganden. Han skrattade nog väldigt gott och gör det nog fortfarande. I alla fall till om tre månader då hans dom faller.


Det här är Illinois-politk i ett nötskal, i synnerhet Chicago. Allt och alla kan köpas, inget är förbjudet så länge du inte åker fast. Mutor är allmän och vedertagen praxis (liksom att dricka vin med TV-reportrar, provsmaka lösgodis, sno en Toblerone eller köpa handväskor på statens kreditkort). De hederliga politikerna överlever inte länge. Här ger du dig inte in i politikens för att du vill förändra saker och ting, utan för att det är lätt att tjäna sig en hacka. Det är en karriär som vilken som helst. Är det inte den ultimata ironin att USA:s kanske två största politiker genom tiderna, Abraham Lincoln och Barack Obama, är just från Illinois?
Yours Truly,
Gustav

Inga kommentarer: