torsdag 29 januari 2009

Pat Quinn ny guvernör i Illinois

Rod Blagojevich behagade idag att masa sig ner till Springfield och närvara vid sin egen förtroenderättegång. Han gavs en och en halv timme att lägga fram sitt försvar, men en utnyttjade bara 47 minuter. Jag såg inte hans tal själv, fast alla rapporter vittnar om att det var väldigt intetsägande. Han körde samma rutin som han gjort i New Yorks TV-studior i veckan: gav inga direkta svar, bedyrade sin oskuld och tackade för sig runt klockan 12.


Blagojevich i talarstolen...
...men senatorerna var ungefär så här intresserade av vad han hade att säga.

Efter det fick åklagaren David Ellis en halvtimme att lägga fram sin slutplädering, därefter fick de senatorer som ville fem minuter var att säga sitt. Sedan röstades det och för några minuter sedan, klockan 16.51 lokal tid, offentliggjordes resultatet; med en minst sagt överväldigande majoritet, 59-0, röstade Illinois senatorer för att avsätta Blago med omedelbar verkan. Därmed är han nu den historiska första Illinois-guvernören som fått sparken. Resultatet mottogs med en stående ovation.

Citat som fångats på band hade tryckts upp på stora plakat som bevismaterial. Det här har Blagojevich sagt om Obamas lediga stol i amerikanska senaten i Washington, D.C. Charmigt...

--------------------


Ända sedan i morse har Chicago-medierna följt Blagos sista dag på kontoret. Tonvis med reportrar hade tagit posto utanför hans hus (som för övrigt ligger bara ner för gatan från där jag bor) och sedan följdes hans bilfärd till flygplatsen med helikopter. Jag kollade på Fox News Chicago och det var underhållande att se nyhetsankarnas illa dolda förtjusning att demokraten Blago nu skulle minsann åka dit. För er som inte vet är Fox en nästan pinsamt konservativt vriden kanal. Tydligen är deras minne kort eftersom Blagos företrädare, republikanen George Ryan, just nu avtjänar ett långt fängelsestraff för korruption. Det var ingen som tyckte att det var värt att notera det minst sagt oroväckande faktumet Illinois två senaste guvernörer har bedragit folket som valde dem. Nu är det bara att hoppas att den nya guvernören Patrick Quinn kan rädda lite av Illinois-demokraternas ansikte.
Yours Truly,
Gustav


Inga kommentarer: