fredag 16 januari 2009

På andra sidan häcken

Medan den svenska rapporteringen från kriget i Gaza fokuserar på palistiniernas lidande och omvärldens fördömande av Israels agerande är det lilla jag hunnit se av amerikansk rapportering definitivt mer Israel-vinklat. Det är inte uppenbart, men man kan se det i de små detaljerna som nyhetsprioritet, ordval och nyansering.

Till exempel, idag på CNN:s hemsida berättar en lång artikel om den senaste dagens våldsamheter. Den isrealiska vinklingen är tydlig redan från början; den isrealiska armen beskrivs i med positiva eller neutrala militärtermer; de kallas "battle forces" och deras krig "en kampanj" eller "militär operation". Hamas-soldaterna däremot benämns med betydligt mer negativt laddade "armed gunmen","militants" eller "Islamic militatant group".

Faktumet att CNN inleder artikeln med det officiella uttalandet från Israles armé gör det ganska uppenbart vilka de tar sin information ifrån. CNN nöjer sig med en publicera att det enligt Isreal inte finns några uppgifter på skakade och döda isrealer, även fast de enkelt hade kunde höra vad den andra sidan eller FN säger. Hur många palestinier som antas ha strukit med bryr de sig inte ens om att skriva. Stort fokus ligger också på att Israel agerar i självförsvar. Att 15 palestinska raketer sköts mot Isrealiska städer kommer högt upp i artikeln. Att den palestinska dödsiffran har passerat 1000, varav hälften uppges vara civila offer, kommer däremot inte förrän i näst sista stycket. I DN hade det varit rubriken.

Hur krig rapporteras i ett lands media kan förklara väldigt mycket med hur många av dess invånare ser på konflikten. De flesta svenskar, inklusive vår oppositionsledare, lider med det palistinska folket medan de flesta amerikaner törs jag nästan säga ser dem som frihetshatande terrorister. De ser Israels krig som en akt av självförsvar medan svenskarna tycker, inklusive Yours truly, att det är en omänsklig massaker. Testa själva; läs en DN-artikel och en CNN-artikel om samma händelser och ser om ni märker någon skillnad.

Yours Truly

Gustav

Inga kommentarer: