lördag 6 december 2008

O.J. Simpson

Är nyss hemkommen från en ovanligt produktiv dag på stan. Har traskat runt några timmar längst med State Street och Chicagos teaterdistrikt tillsammans med vad som kändes som tre miljoner julshoppare, men ändå gick det ovanligt smidigt för att vara mig. Sitter nu framför datorn och njuter av livet: har handlat alla julklappar och är nöjd med dem, fått en burrito i kistan, har ett sexpack Hoegaarden i kylen och mindre än en vecka kvar innan jag trampar svenska mark igen. Fan alltså, nu mår man.


Ingången till anrika Chicago Theatre i Chicago Theatre District.

Förra årets julgran framför John Hancock Center. Har inte sett årets, men den lär inte vara mindre sprakande.

-------------------------------

Det som uppmärksammats mest i amerikansk media är dock inte mitt julhandlande, utan att före detta football-stjärnan O.J. Simpson har dömts till minst 9 och max 33 år i fängelse för bland annat väpnat rån, kidnappning och överfall. O.J. och hans kumpaner bröt sig in med vapen i hand i ett hotell i Las Vegas, Nevada, i fjol för att återta sportkuriosa från en handlare som han ansåg tillhörde honom. Aja baja, så får man inte göra.

Det är tretton år sedan O.J. kontroversiellt friades från anklagelserna att ha mördat sin fru Nicole Brown Simpson och hennes vän -läs älskare-Ron Goldman. Rättegången var tillsammans med Clinton/Lewinski-affären 90-talets största mediahändelse (det kan diskuteras varför). De flesta var övertygade att Simpson var skyldig, speciellt eftersom bevisen ansågs starka. Trots det släpptes han. Därför är det många nu som tycker att rättvisa har äntligen skipats, inte minst familjerna Brown och Goldman.

Efter att domen lästes upp verkade väldigt O.J. väldigt ångerfull och bad med tårar i ögonen alla om ursäkt. Trots det hade domaren, Jackie Glass, inte mycket till övers för den forna stjärnatleten: "Tidigare i detta fall, under ett borgenförhör, sade jag till Mr. Simspson att jag inte visste om han var arrogant, dum eller båda. Under denna rättsprocess har jag fått svaret, och det var båda". Jag kan väl inte annat än att hålla med henne. Om du med nöd och näppe undvikit rättvisan och större delen av USA tror att du är en dubbelmördare är väl det smartaste att göra att slå sig till ro med sina intjänade miljoner, ta hand om sina två barn och ligga jävligt lågt. Han försökte förklara sig med att han inte trodde att han gjorde något olagligt, men om han på fullaste allvar tror att det är helt i sin ordning att med sina polare storma ett hotellrum och vifta med pickadoller så förtjänar han att skickas till ett "federal pound-me-in-the-ass-prison", som karaktären Micheal Bolton i Office Space så vackert uttrycker det.

Ert lås och bom,

Gustav

Inga kommentarer: