tisdag 9 december 2008

Intrigen tätnar

Tisdagen har precis blivit onsdag. Nyheten om guvernör Rod Blagojevichs gripande har dominerat varje amerikansk nyhetssändning och toppat rubrikerna på alla nyhetsajter. Jag ser på svenska tidningars hemsidor att de rapporteras att Blagojevich greps för att han försökt sälja Barack Obamas lediga plats i senaten, men det är inte de enda han står åtalad för. Allt eftersom har mer information kommit ut från det 78 sidor långa dokumentet om anklagelserna mot honom och det verkar som han har tagit varje chans han fått att uttnyttja personer och organisationer för personlig gagn. Han är nu frigiven mot 4500 dollar borgen i väntan på rättegång och i morgon bitti föväntas han vara tillbaka på kontoret. Han kommer att ha en hel del att stå till svars för. Enligt CNN, här är några få av en lång lista av hans korrupta gärningar, allt fångat på FBI:s band.

- The Tribune Company, ägaren av tidningen Chicago Tribune, basebolllaget Chicago Cubs samt deras hemmaarena Wrigley Field, är mitt uppe i försäljingen av de två sistnämda. De har ansökt om finansiell hjälp från staten i försäljningsprocessen och Blagojevich såg sin chans till lite positiv publicitet. Flera av redaktörerna på Chicago Tribune har kritiserat guvernören hårt så han ställde ett ultimatum: sparka mina kritiker eller så får ni inga pengar. Han var väldigt klar i sina direktiv:"Our recommendation is fire all those fucking people, get´em the fuck out of there and get us some editorial support".

- Han ville olagligt bugga sina motståndares telefoner.

-Blagojevich planerade att ta tillbaka 8 miljoner dollar i statliga från ett barnsjukhus eftersom sjukhusdirektören inte ville bidra med 50 000 dollar till hans kampanj.

- Han var på väg att skriva på ett lagförslag som gav hästkapplöpningsindustrin en procentenhet av casinoindustrins inkomster eftersom en person som stöttade förslaget bidrog med 100 000 dollar till hans kampanj.

-Han planerade också att ge sig själv ansenlig lön från fackliga organisationer samt försöka att få hans fru tillsatt på vissa företags styrelser där hon skulle tjäna nätta 150 000 dollar årligen.

- Till sist, angående hans försök att sälja Obamas senatsplats, så har han sagt följande. "If...they´re not going to offer anythin of value, I might just take it" och "It´s a fucking valuable thing, you just don´t give it away for nothing".

Så sent som i måndags sade han, enligt CNN: "Det är ingen skugga över mig, bara solsken". Han tillade "Förresten, om någon vill spela in mina samtal, kör på. Jag är tacksam för vem som helst som vill spela in mig öppet". Han är ett riktigt charmtroll, den där Rod.

Er mikrofon i telefonluren

Gustav

Inga kommentarer: