tisdag 9 december 2008

Jaha, då var det dags igen...

Chicago kallas för The Windy City och de flesta tror att namnet kommer från de brutala vindar som piskar in från Lake Michigan. Vad färre vet är att smeknamnet, eller rättare sagt öknamnet, har sitt ursprung i Chicagos minst sagt blåsiga politiska scen med en lång tradition av kappvändare. Nu stormar det igen. Klockan sex i tisdags morse lokal tid gick arresterades Illinois guvernör Rod Blagojevich av FBI-agenter i sitt hem i området Ravenswood, Chicago, inte långt från North Park. De grep också Blagojevichs stabschef John Harris.



När jag vaknade i förmiddags och slog på TV möttes jag av en skrikande rubrik på Fox News: "Breaking News: Gov. Blagojevich Arrested". FBI har lyssnat av hans telefon i månader och hade nu samlat tillräckligt med bevis för att plocka in honom. Blagojevich är anklagad av de federala myndigheterna för korruption, bland annat har han försökt sälja Barack Obamas nu öppna plats i senaten till högstbjudande. Han har också funderat på att nominera sig själv för att han, enligt Fox, kände sig fast som guvernör, ville få fler inkomstkällor, fixa jobb åt frun i Washington och få ett bättre slagläge inför en presidentkampanj 2016.

Hela idén med USA är att de staterna ska ha så mycket självstyre som möjligt. Varje stat bestämmer sina egna lagar så länge de inte strider mot de federala, det vill säga USA:s konstitution. Stats-guvernörens roll är liknande; han eller hon väljs av statens invånare och har fria händer i sitt styre över staten, så länge han eller hon inte bryter mot USA:s grundlagar.

I USA kan man bli åtalad på både statlig och federal nivå. Varje stats rättsystem fungerar olika, men generellt, liksom i Illinois, så finns det ett State's Attorney's Office (i brist på en bra översättning) som ser till att rättvisa skipas på statlig nivå. De är dem som sköter alla åtal mot statens civila medborgare i allt från obetalda parkeringsböter till mordfall. Det finns också ett U.S. Attorney's Office i varje stat som representerar de federala lagarna. De sysslar mest med att stävja politisk och ekonomisk korruption bland höjdarna och de har haft mycket att göra i Illinois genom åren. Det är alltså dem som lett undersökningen mot och nu åtalar Blagojevich. Till saken hör att Illinois' State Atterney's Office är kända för att vara väldigt restriktiva, de skulle inte plocka in någon om de inte hade mycket kött på bevisbenet. Det här bådar inte gott för den gode Blago.

Som jag sagt i tidigare inlägg, Illinois i allmänhet och Chicago i synnerhet är ökända för sina korrupta politiska och rättsliga system. Har du bara pengar kan du muta dig ur alla situationer. Demokraten Blagojevichs gripande inte direkt bra reklam för Illinois, speciellt inte efterson hans företrädare, rebuplikanen George Ryan, just nu avtjänar ett sex år långt federalt fängelsestraff för korruption. Ryan började undersökas efter en trafikolycka i Wisconsin på 1990-talet som dödade sex barn. Det visade sig att den okvalificerade lastbilschauffören från Illinois hade mutat sig till sitt körkort, vilket blev början till slutet för Ryan. Blagojevich största vallöfte när han vann guvernörsposten 2002 var att rensa upp korruptionen efter 25 års republikanskt styre. Han bevisade nu att Illinois-borna inte kan lita på något av de två partierna.

En av Blagojevichs grannar som intervjuades av Fox:s reporter han summerade ganska väl Illinois-bornas rättfärdigt dåliga tillit till systemet. På frågan om han var förvånad över anklagelserna mot guvernören svarade han: "Jag är inte förvånad att det hände utan jag är förvånad att han åkte fast. Att rättsystemet faktiskt satte dit honom". Illinois store son Abraham Lincoln måste vända sig i graven, som Illinois U.S. State´s Attorney Patrick Fitzgerald sade.

Er kappa efter vinden,

Gustav

Inga kommentarer: