fredag 6 november 2009

Tepåsar mot hälsovårdsreform


Teabagger-rörelsen är en ultrakonservativ protestgrupp mot mer eller mindre allt Obama försöker genomföra. De är ledda av Michelle Bachman, en republikan från Minnesota som sitter i House of Representatives. Namnet "teabaggers" är en referens till The Boston Teaparty 1773 då amerikanska revolutionärer protesterade mot brittiska kronan genom att symboliskt hälla ut några skeppslaster importerat te i vattnet.
Igår samlades tusentals teabaggers i Washington, D.C. på Capitol Hills västra sida för att protestera mot hälsovårdsreformen, med slagord som "Kill the Bill" och flera smaklösa plakat som liknar Obama vid en marxistisk, socialistisk, nazisiskt, muslimskt terrorist (läsa en historiebok, någon?). Självklart var Bachmann där och talade. Hon tackade alla som kommit till denna "heliga mark för frihet" och under stort bifall citerade hon en av USA:s landsfäder Thomas Jefferson:
"Tomas Jefferson sa att en revolution då och då är en bra sak. Vad tycker ni?"
Jefferson förespråkade en konstant förändring av samhället, att lagarna skulle skrivas om för varje ny generation, det vill säga ungefär vart nittonde år. Visserligen praktiskt omöjligt, men det var ändock en del av hans vision för Amerika. Här står nu en ultrakonservativ grupp av människor vars politiska åsikter grundar sig i en fundamental, literär tolkning av den amerikanska konstitutionen. Deras hela agenda är därför högst anti-Jeffersonsk: den bygger på anti-revolution, på att bibehålla status quo och förändring ska ske långsamt, fast helst inte alls. De är väldigt skeptiska till tillägg till konstitutionen som tillkommit på senare tid.
Det här gör hela spektaklet skrattretande ironiskt och visar på hur dålig koll de har på begreppen. Först när riktigt förändring verkligen är på gång så motsätter de sig den genom att helt missförstå vad revolution betyder. Att "revolutionera" sig tillbaka till det gamla, korrupta, förfallna systemet var inte riktigt vad Mr. Jefferson hade tänkt sig.

Igår var inte första gången Teabaggarna protesterade i D.C. Den 12 september i år samlades de på samma plats för att spy ut sitt oinformerade hat mot Obama-administrationen. Filmen är gjord av Max Blumenthal och visar hur protestanterna dumförklarar sig själva.



Man blir ju mörkrädd. IQ Lipton Earl Grey?


Yours Truly,



Gustav

1 kommentar:

Anonym sa...

Frågan blir ju hur man på allvar kan gå ut och demonstrera mot en allmän sjukvårdsreform.....dårar../MJ