måndag 23 november 2009

Islamofobi

Sedan dödskjutningen på Fort Hood den 5 november har, tyvärr föga förvånande, hatbrotten mot muslimer ökat markant, speciellt i Chicago. Två dagar efter dådet stod en 28-årig muslimsk kvinna klädd i den traditionella slöjan i kassakön i en matbutik i förorten Tinley Park. Hon hörde en arg röst bakom sig, tillhörande en 54-årig medelålders kvinna: "Så, jag hörde att mannen som sköt de där människorna i Texas var från Mellanöstern." Sekunden senare drog hon hårt i 28-åringens slöja bakifrån, försökte dra av den men misslyckades. Polisen kallades till platsen, 54-åringen greps och står nu inför rätta. Hon riskerar upp till tre år i fängelse och 25 000 dollar i böter.


Det kan tyckas som ett ganska hårt straff för att rycka lite i ett klädesplagg, men man måste se det i ett större perspektiv. För det första är 54-åringens uttalande helt felaktigt, gärningsmannen major Nidal Malik Hasan var amerikan, född och uppvuxen i Virginia. För det andra och huvudsakligen är det ett utlopp för den utspridda rädsla för muslimer som genomsyrar västvärlden i allmänhet, USA i synnerhet. Att dra i en muslims kvinnas slöja är en attack på hennes kulturella tillhörighet, på hennes identitet. Symboliken är uppenbar - det är inte en attack mot en person, utan en attack på en hel religion, baserad på falsk information, fördomar, förakt och generalisering. Vi har länge haft ett kraftfullt och effektivt uttryck - antisemitism - för diskriminering mot världens 14 miljoner judar. Det är dags att uttrycket för diskriminering mot världens 1.3 miljarder muslimer - islamofobi - f
år samma genomslagskraft.

------------------------------------

På tal om islamofober - Sarah Palin är på krigsstigen igen. Hon har cirkulerat i media och folk är rädda vad som kommer hända med världen om hon ställer upp i presidentvalet 2012. Saturday Night Live har svaret:


--------------------

Odlar slutspelskägg just nu, för tur skull tänker inte raka mig för
rän sista punkten på sista slutprovet är satt. Bild kommer kanske upp, beroende på hur manlig jag ser ut. Till skillnad från farsan, som kunde köpa ut på Systemet när han var 16, har jag belönats med med ankdun i ansiktet.

-------------------------

Angående Twilight: New Moon-hysterin. Det här är allt jag har att säga.

Vampyrer är inte inblandade i sliskiga kärlekshistorier. De äter småtjejer. Punkt.

Yours Truly

Gustav

Inga kommentarer: