fredag 30 oktober 2009

Adam Smith skulle varit för en sjukvårdsreform.

Ikväll startar Halloween-festligheterna, USA:s kanske mest sekulariserade ursprungligt religiösa högtid. Bästa polaren Linus är här och planen är att det ska slås om rejält, men först tänkte jag ge er något att tänka på.


Adam Smith 1723-1790

Den skotske upplysningsfilosofen Adam Smiths ses traditionellt som den fria marknadsekonomins och liberalismens fader. Han är USA:s konservativas ekonomiska husgud och hans mest berömda verk Wealth Of Nations (Nationernas välstånd) deras bibel. I korthet, den traditionella tolkningen av Smiths ekonomiska teori är att marknaden ska vara helt fri och regeringen ska hålla fingrarna borta. Om alla gör vad som är bäst för de själva så kommer det sprida välstånd till resten av samhället.

Dock finns det ett klassiskt problem med Smith bland historiker. Smiths första verk, The Moral Sentiment, förespråkar att källan till vår etik och moral är vår gemenskap och kärlek till andra. Med andra ord, Smiths moraliska teori motsäger hans ekonomiska teori, vilket har gett upphov till begreppet "De två Adam Smith." Hur kan samme filosof förespråka två så vitt skilda teorier?

Gertrude Himmelfarb är en tysk-amerikansk historiker som lyckas kombinera de två. Hon hävdar Smiths Wealth Of Nations är först och främst ett moraliskt argument, inte ekonomiskt. En kritik av sin samtids omoraliska ekonomiska system.

För att förstå vad hon menar måste man förstå 1700-talets ekonomiska politik. I England - och de flesta andra europeiska stormakter- var det merkantilism som gällde. Principen var att behålla så mycket kapital som möjligt inom det egna landets gränser. Import belades med höga skatter och avgifter, medan export uppmuntrades. Kronan skapade handelsmonopol som Ostindiska Kompaniet och Hudson Bay Kompaniet som hade ensamrätt på handel i de koloniserade områdena. Vinsten delades mellan ett fåtal stenrika affärsmän och Kronan som var största delägare i företagen. Fördelningen av rikedom var extrem ojämn med enorma klassklyftor som följd.

Wealth Of Nations, enligt Himmelfarb, är först och främst en kritik mot det merkantilistiska systemet, inte regerings-inblandning som sådan. Merkantilism i allmänhet och handelsmonopol i synnerhet är omoraliskt eftersom det är ett system som gynnar endast ett fåtal och inte majoriteten av befolkningen. Systemet motarbetar samhällsnyttan. Smith säger inte att all regeringsinblandning i ekonomin är dålig, endast den som gynnar ett fåtal rika. Tvärtom, regeringsinblandning är bra om det gynnar samhället som helhet, fördelar kapitalet jämnare.

Den traditionella synen på Smith är högaktuell i hälsovårds-debatten i USA just nu. De konservativa vill att sjukvård ska vara en marknad som alla andra, fri från reglering. Att Smith, enligt Himmelfarb (och mig), egentligen skulle vara för Obamas-sjukvårdsreform eftersom den gynnar den stora massan ljusår mer än det rådande, cynisk konkurrensinriktade systemet skulle ge de en skön tankeställare.

Yours Truly,

Gustav


måndag 26 oktober 2009

The Green Mill

Det jag älskar med den här staden är det enorma musikutbudet. Istället för att sitta hemma och skava en gråtrist, regndassig oktober-måndag kan man ta en buss nedför gatan och lyssna på jazz i världsklass på Al Capones favortihak The Green Mill.


Baren öppnade redan 1907 som Pop Morse´s Roadhouse på 4802 North Broadway Avenue. På 1920 talet blev det ett vattenhål för gangsters då Capones underhuggare Jack "Machinegun" McGurn fick 25 % av klubben av managern Danny Cohen. Cohen gav McGurn andelen i utbyte att han övertalade komikern och sångaren Joe E. Lewis att flytta sin show till en annan klubb, vilket McGurn gjorde genom att skära upp Lewis hals och skära av hans tunga. Lewis överlevde och återhämtade sig, men hade inte riktigt samma kräm i rösten efter det. Denna lilla incident har förevigats i filmen The Joker is Wild från 1957 (Joker i leken i Sverige) med Frank Sinatra i rollen som Lewis.

Eftersom man inte fick ta bilder med blixt så var det svårt att få några bra bilder, men jag gjorde mitt bästa. Namnet till trots så går inredningen och belysningen mest i rött.
På måndagskvällar brukar Patricia Barber Quartet spela. Utan att egentligen veta någonting om jazz så var de helt fenomenala. 7 dollar inträde för tre set är högst överkomligt.
Jag och mitt sällskap - Sara, Faith och Nyenemo - slog oss ned i ett av båsen till höger om scenen. Glömde att kolla vilken plats Capone brukade sitta på. Trummisen och gitarristen i bild, bakom pianot bakom pelaren huserade Patricia och bakom trummisen basisten.

Live-jazz är väldigt speciellt. Musiken liksom växer hela tiden tills man är helt upprymd av den. Den tar över varenda sinne och inte ens musikerna, dessa improvisationsmästare, vet vilken väg melodin ska ta. Men som sagt, mina jazzkunskaper är begränsade, så det är bättre att jag lägger upp några videor. Eftersom man inte fick filma heller så var jag tvungen att gömma kameran under handen, och eftersom kameran inte har någon vidare mikrofon så är ljudkvalitén värdelös. Men ni förstår principen i alla fall.








Yours Truly,

Gustav

Trivs med livet

Hösten har varit personlig tuff för min del, men nu börjar jag trivas med livet igen. Mat i magen, mer i skafferiet, nyborstade tänder, Moneybrothers senaste i öronen, har nyss kläckt en grym reportageidé, researchen till min slutuppsats om Carl von Linné är i stort sett klar, dokumentärprojektet om Andersonville ligger i fas och på onsdag bär det av till O´Hare för att plocka upp Linus, en gammal Lambohovs-thug högt upp i kategorin Bästa polare, som ska stanna här i två veckor. Och nu ska jag dra till Al Capones gamla stamhak The Green Mill och lyssna på lite jazz (lägger upp bilder när jag kommer tillbaka, ni får dem nog lagom till lunch). Kunde ju varit värre...

Peace, Love and Understanding,

Yours Truly

Gustaf Åke Douglas von Skogens af Båld

söndag 25 oktober 2009

Gästdebut: Den Amerikanska Coachen


Min lärjunge från Linköping och framtida arvtagare på North Park, Erik Kinnhammar, har äntligen fått tummen ur och skickat i ett gästinlägg. Här är det, förutom några highlights, helt oredigerat. Döbra om ni frågar mig...de stämmer på pricken och jag många historier om Coachen från mina två säsonger här.


--------------------------------

Till och börja med så ska jag kanske presentera mig själv. Jag är den så omtalade Erik "Glasfoten" Kinnhammar, eller om ni hellre vill, "Gustavs adopterade lillebror". Fotbollsälskare från Linköping som i höstas bestämde mig för att lämna lugna och trygga Linköping för att börja plugga och spela college-soccer i Chicago. Jag har blivit tillfrågad av Gustav att gästblogga, att skriva några inlägg när jag har något på hjärtat. Tanken är att jag ska ge min syn på äventyret från andra sidan Atlanten. Jag ska framförallt koncentrera mig på "the beautiful game" fotbollen eftersom "Yours Truly" själv har lagt den åt sidan.


Jag tänkte börja med att dela med mig om mina erfarenheter om den amerikanska coachen. Det är stor skillnad på en tränare i en div 4 klubb hemma i Sverige och den amerikanska college-coachen. Den amerikanska coachen försörjer sig på sitt arbete som coach och att han tar sitt arbete på allra högsta allvar är ingen överdrift. Jag vet inte hur många råa utskällningar vi har fått eller hur många stolar eller andra föremål som har råkat ut för hans vrede när vi inte spelar som han har sagt åt oss.


Om man förlorar här borta eller spelar dåligt så straffas man oavsett om det är på träning eller match. Jag vet inte hur många gånger vi fått springa en hel träning utan att röra en boll. Andra straff kan man få när man förlorar interna tävlingar på träning. Ett är ”Butts Up”; vilket innebär att förlorande laget får rada upp sig på mållinjen med ansiktet riktat mot målet med stjärten upp i vädret, undertiden får det vinnande laget skjuta på de uppradade stackarna. Utöver det så finns det ett alternativt straff när man i juckande position ska skrika ”I GOT CRABS” (flatlöss) när damlaget tränar på andra planhalvan.


Allting runt om fotbollen här borta är så mycket mer seriöst än hemma i Sverige. Vi har förutom Coach, tre assisterande tränare, varav en av dem är pastor. North Park University är ett väldigt kristet college så innan varje match så håller vår pastor en bön. Vi har också 3-4 sjukgymnaster som finns med på varenda träning och match för att hjälpa oss med skador och liknande besvär.


De filmar alla våra matcher och går sedan igenom med oss vad vi gjorde bra respektive mindre bra. Vi får också scouting rapport om våra blivande motståndare så vi ska veta hur de spelar och om de har några spelare vi behöver hålla extra koll på. En annan seriös detalj är att vi måste klä upp oss när vi åker till bortamatcher, eftersom vi representerar skolan.


Även fast jag gillar det seriösa med fotbollen i USA så känner jag lite att det ibland tar död på det roliga. Fotboll har alltid tidigare varit roligt men just nu så känner jag att coachens ibland mycket seriösa och ibland underliga beteende får mig att längta till säsongens slut.

Erik Kinnhammar

fredag 23 oktober 2009

Reinfeldt sjunger...

Via blarf.nu snubblade jag över det här otroligt roliga klippet. Auto-Tune the News är ett gäng som tar aktuella nyhetshändelser och mixar ihop de till Kanye Westiska musikvideor. Nr. 9 handlar om Nobel-priset, hälsovård och FN.



Helt oslagbart! Hade jag inte legat raklång i sängen hade jag legat trippelvikt. Kolla in de tidigare 8 här:

http://www.youtube.com/results?search_query=autotune%20the%20news&search=Search&sa=X&oi=spell&resnum=0&spell=1

Yours Truly,

Gustav

torsdag 22 oktober 2009

Max Blumenthal


Igår var Max Blumenthal och snackade på North Park. Han är en liberal författare, bloggare och dokumentärfilmare som synar den republikanska, kristna högern i fogarna. Hans senaste bok Republican Gomorrah ligger snäppet utanför New Yorks Times top-ten bestseller-lista. Den handlar om hur den kristna extremhögerns retorik har tagit över det republikanska partiet.

Lägger upp en av hans filmer där han besöker ett konvent anordnat av Christians United for Israel i Washington, D.C. De är en grupp kristna sionister som har en extrem tro på att Israel är redskapet för Jesus återkomst till jorden och att staten därför måste skyddas från muslimerna, Satans anhängare.




Fundamentalism i alla dess former är skrämmande.

Nästa film är från 12 september i år då folk samlades i D.C. för att protestera mot Barack Obamas hälsoreform.



Tror att de inte riktigt har grepp på sin historia och vad den där Adolfs agenda verkligen var.

Yours Truly,

Gustav

tisdag 20 oktober 2009

Myten om jämlikhet

Inlägg nummer 200 sedan den här bloggens start för snart ett år sedan. Det ger ett ratio på o.54 inlägg per dag, 0.72 om man räknar bort mina lata sommarmånader ..tack för att ni orkat med.

-----------------

Missnöjet med Obamas politik växer om man ska tro CNN:s senaste undersökning. För första gången sedan han klev in i Vita Huset så håller majoriteten av de undersökta inte med honom om viktiga frågor, 51 % jämfört med 41 % i april. Dock verkar hans popularitet som person fortfarande hålla i sig. Image-politik i ett nötskal...


http://www.cnn.com/2009/POLITICS/10/21/obama.poll/index.html
---------------------

Ända sedan Martin Luther King, Jr. och gänget drev igenom lika rättigheter för alla medborgare så har det funnits en myt i USA att alla rasproblem är lösta. Att svarta har lika stora möjligheter att bli framgångsrika som vita, men i verkligheten funkar det inte så. Att i princip varenda lågavlönad skräpjobb, i alla fall i Chicago, innehas av svarta (eller latinos) är inte för att de är lata och inte bryr sig om att göra karriär, utan eftersom de är de enda jobb de kan konkurrera om. Även fast undantag finns (Obama, duh), så är det fortfarande otroligt svårt för svarta att slå sig in i det vita etablissemanget. Även fast jämlikhet existerar i teorin så har USA har fortfarande lång väg att gå innan de når sann jämlikhet.

Sen att det finns killar som Dr. James Mannig, pastor vid Atlah World Missionary Church i Harlem, New York, gör ju inte vägen kortare. Jag har lagt upp två trevliga hatbudskap. I det första idiotförklarar han alla svarta människor, i det andra förolämpar han Obama, kallar honom bland annat en hallick, född skräp och hans mamma en white-trash hora.




Alltid trevligt med saklig diskussion. Hans budskap är så fruktansvärt idiotiska att de inte ens är värda att kommentera. Hur han ens har några anhängare är bortom mitt förstånd.

Yours Truly,

Gustav

måndag 19 oktober 2009

Konspirationer och profetior

Folk i det här landet älskar konspirationsteorier eftersom de vill så gärna tro på dem. De har ett minst sagt annorlunda förhållande till sin regering än vi svenskar - den ses som ett oberörbart maktcentrum där de sitter och konspirerar dagarna i ända. För alla mystiska naturfenomen så finns det en regeringsbyrå som vill täcka upp för utomjordiska besök, världens undergång eller forskningsexperiment som gått fel.

Det finns teorier och myter om det mesta; månlandningen var fejkad, Area 51, Elvis lever, Yeti och - det som är högst aktuellt nu - att 11:e september var en av Bush-administrationen iscensatt attack för att ena landet mot en gemensam utomstående fiende. Jag är kluven: lika skeptiskt som jag är mot information från regeringshåll, lika skeptisk är jag till såna här teorier, även fast jag älskar att tänka i de banorna. Med Photoshop, en videokamera och smart användande av källor kan man bevisa vad man vill. Eller, dör den delen, med för mycket tid över att fundera på hur man kan vika en sedel...

Farsan skickade mig den här bildserien idag. Den stämmer väl inte direkt in i kategorin konspiration, utan mer i nostradamiska sannprofetior. Å hej med farbror Frey, titta så kul man kan ha med en 20-dollarsedel.








Jag är skeptisk, speciellt eftersom de finns hundratalet andra ord man kan bilda med rätt vikning av texten "The United States of America". "Osama" var inte direkt det enda alternativet.

Fast vem vet, de första sedeltryckarna kanske hade något på känn. Ska se om man kan hitta någon hemlighet i en svensk hundralapp. I rätt ljus och vikning kanske Linnés nuna berättar om vem som egentligen mördade Palme?

Vad har ni för åsikter om konspirationsteorier och profetior? Är de sanna, eller går det att bevisa vad man vill med rätt metod? Spelades verkligen VM i Sverige 1958?

Yours Truly,

Gustav

söndag 18 oktober 2009

Grattis Bruket

Åtvidabergs FF i Allsvenskan. Dra mig baklänges på en liten vagn, det hade jag inte trott. Eftersom jag gick ett år på fotbollsgymnasiet i Bruket så känner jag mig minimalt delaktig.

Jag har en stilla undran dock: Om Djurgården åker ur, kommer de att skriva ett nytt samarbetsavtal med ÅFF som det som fanns på min tid i Åtvid 2004, fast med ombytta roller?

Yours Truly,

Gustav

lördag 17 oktober 2009

En dag på stan

Första lugna lördagen på länge, i skrivande stund är klockan halv ett på morgonkvisten och jag sitter med min adopterade lillebror Erik Kinnhammar och lirar FIFA 09 med Bossen Springsteen dunkande ur högtalarna. Har visat att gammal är äldst hela kvällen, har krossat hans Kroatien med mitt Spanien i tiotalet raka nu. Tror Fernando Torres hattrick-count är uppe i fem. Skönt att inte vakna bakis imorgon för första gången på åtta veckor.

Har spenderat dagen på stan med det nya svenskgänget. Mest fönstershopping eftersom plånboken börjar bli tunn. Det mest spektakulära som hände var att vi sprang in i Joakim Noah, Chicago Bulls halvsvenske basketstjärna, på Urban Outfitters.
Felix poserar med Noah. Han kanske inte ser så lång ut, men Felix mäter 196 cm i strumpblästen.


Den här schyssta Lamborghinin chillade utanför butiken. Vi spekulerade i om det var Noahs eller inte. Det som talar för är att han är multimiljonär, det som talar mot är att 213 cm basketstjärna inte har mycket utrymme i en en meter hög sportbil.

Downtown Chi såg ut som vanligt.

Vi kan ju lika gärna fortsätta på det inslagna längdtemat. Skandinavisk ståtlighet på en parkbänk: Felix, 196 cm göteborgare, Robin 198 cm sundsvallsbo, och Yours Truly, 198 stora stolta cm från Linköping. Erik fick inte vara med eftersom han knappt snuddar vid 190 cm.

Nä fan, nu ska jag slå Erik i några matcher till och sen nanna kudde. Peace!

Yours Truly,

Gustav

torsdag 15 oktober 2009

Jeff Halper - en värdig fredspris-kandidat

Jag tar det lättsamma först. Mitt virusprogram Norman är ibland lite väl överbeskyddande. Mildeaus fotbollsblogg fastnar i mitt föräldrakontroll-filter. Kategori: sex (Samma sak med IKEA:s hemsida). Fruktansvärt irriterande och jag vet inte hur man avaktiverar det. Eller så får du se till att höja nivån på inläggen, Peps.

-------------

Som Monty Python skulle sagt: och nu över till något helt annat. Jag var ju som bekant i norra Iowa i helgen på Sabeel-konferens. Sabeel är en pro-palestina organisation som jobbar för att frigöra palestinierna från Israels ockupation och skapa förståelse och samarbeta i regionen.

En av huvudtalarna var Jeff Halper. Denna karismatiske man är en israelisk jude, professor i antropologi, politisk aktivist och en av världens bästa analytiker av Palestina-Israel-konflikten. Han står vid barrikaderna; i senaste Gaza-kriget var han med och körde båtar med förnödenheter in i Gaza, men förespråkar ett icke-våldsamt motstånd. Det han brinner mest för är att stoppa Israels förstörande av palestinska hus och 1997 grundade han ICHAD - Israeli Comittee Against House Demolations. 2006 blev han nominerad för Nobels fredspris, men jag tycker att han kunde gått få det i år.
Halpers tal gav mig en helt ny syn och förståelse av situationen, så jag tänkte sammanfatta de mest intressanta.

Först lite statistik. Totalt har 18 000 palestinska hem demolerats, det handlar om ungefär 100 000 människor som förlorat sitt hus. Det finns 170 judiska bosättningar i inom Israel-ockuperat område och 600 checkpoints för palestinier som vill röra sig över gränserna. Hafradah-muren, hebreiska för separation, sträcker sig 380 kilometer och stänger in Västbankens palestinier. Apartheid tog onekligen inte slut i Sydafrika.


Till att börja med, Halper skiljer på israeler och Israels regering. Det är inte folket som vill skapa ett driva ut palestinierna, utan regeringen. Majoriteten av israeliska folket vill ha fred, men de har blivit manipulerade att tro att fred inte är möjligt. Regeringen använder en noggrann retorik som beskyller araberna (de använder inte ens ordet Palestina eftersom det skulle ge legitimitet till palestiniernas sak) för att kriget fortgår, att det är de som inte vill ha fred. Att de är fienden som vill driva ut israelerna från sitt rättmätiga land.Ingen ockupation existerar, det är bara skyddsåtgärder mot arabernas terrorism. Som sagt, folketvill ha fred, men eftersom de inte tror att det är möjligt har det mest liberala fredspartiet endast tre mandat av 120 i parlamentet. På sätt och vis är israelerna också ockuperade.

Många förslag på en lösning har varit uppe på bordet. Den mest populära är den så kallade Två-stats-lösningen och olika versioner av den. Den går ut på att dela territoriet i två stater, Palestina och Israel. För över 20 år sedan fanns en lösning klar som Palestina var redo att gå med på. Två separata stater skulle skapas. Trots att palestinierna är en överlägsen majoritet skulle Israel få 78 procent av landområdet. Jerusalem skulle delas lika, trots att staden betyder mycket mer för muslimer än för och judar. För fredens skulle var hela det internationella samfundet och Palestina beredda att skriva på, men Israel sa nej. Varför kan man då undra, då de får 78 procent av hela landet? Anledningen var att de skulle tappa kontrollen.

Enligt Halper spelar landområdet inte speciellt stor roll för Israels regering, utan det de vill ha är ekonomisk och politisk kontroll. Han jämför det med en ritning av ett fängelse. Kollar man på den så ser det ut som att fångarna äger stället: de har allt cellutrymme, rastgården, gymmet, cafeterian. De har 95 % av ytan. De enda vakterna har är några små kontor och fikarum. Men vem har kontrollen; fångarna eller vakterna? Kontroll beror inte på hur mycket utrymme du har, eftersom några strategiskt utplacerade galler, kameror, lås, dörrar och vapen tar knappt någon plats, men de är ack så effektiva i att separera de kontrollerade från de kontrollerande.

Halper säger att, med USA som backning, det är en sån här typ av lösning Israel vill få till: en som ser tillräckligt bra ut på pappret så att resten av världen köper det. De vill säga; ge palestinierna tillräckligt mycket land så att vi ser generösa ut, men vi behåller kontrollen. Tanken var att få igenom en sån här lösning innan Bushs mandatperiod tog slut, och det var nära. De som protesterade var Hamas och det palestinska folket. Nu är läget i ett status quo: palestinska folket är inte starkt nog att häva ockupationen, men USA/Israel är inte starkt nog att driva igenom det här apartheid-systemet.

Men varför håller USA Israel om ryggen? Det finns många anledningar; det finns många israeler med mycket pengar och stort inflytande i USA, men framförallt är det för att Israel är USA:s förlängda arm och go-to-guy i det i övrigt starkt USA-fientliga Mellanöstern. Sedan 1948 har USA pumpat in över 100 miljarder dollar i Israel och USA har därmed, genom Israel, fått stort politiskt och ekonomiskt inflytande i regionen. Dock har USA:s förtroende för Israel fått sig en törn på senaste tiden. USA litade att Israel skulle göra sig av med Hizbollah i Libanon 2006 vilket misslyckades. De lyckades inte heller krossa Hamas i Gaza.

Men kan inte president Obama göra något åt situationen? Problemet är att det är skitsamma vad han säger eftersom Israel inte behöver lyssna på honom. De går förbi honom, rakt in i kongressen där deras starka lobbygrupper får precis som de vill. Kongressmännen är helt enkelt för rädda att förlora sina jobb. Skulle de öppet ta parti för Palestina, ett gäng islamistiska terrorister, skulle de helt enkelt tappa sina väljare. Det vore politiskt självmord.

Och det här är varför Jeff Halper, som jag förstår det, förespråkar en rättvis lösning som inte fokuserar på stater, utan på mänskliga rättigheter. Det betyder inte så mycket vilket land man bor i, så länge man har rätt att leva och bo i fred utan att ens hus förstörs. Att få bevara sin egen kultur, att få gå till jobbet utan att behöva passera genom tre kontrollstationer.

USA spelar en vågmästarroll. De måste sluta försvara Israel, inse att en lösning på situationen är av högsta prioritet för USA och övertygas om att den här inriktningen är den rätta. Fast, som alltid, det är mycket lättare sagt än gjort. Halper var i Washington, D.C. förra veckan för en liknande konferens som den i Iowa. Han pratade med otaliga lobbyister och kongressledamöter och försökte övertyga de att stötta hans sak. Problemet är att om du nämner mänskliga rättigheter i D.C. så börjar folk skruva på sig. För det första ses du som naiv, det andra som en vänsteraktivist, och för det tredje vet de inte vad mänskliga rättigheter betyder.

Istället måste man prata i intresse-termer, att övertyga de styrande att det ligger i USA:s högsta "intresse" att vi får en rättvis lösning på Palestina-Israel-konflikten. Obama har redan sagt det: "Att lösa den här konflikten är av vitalt intresse för USA." Men som vi redan sett, det betyder inte så mycket vad han säger eftersom han inte håller i rodret i den här frågan. Nyckeln är att få kongressfolket att inse att mänskliga rättigheter ÄR av högsta intresse för USA. Om inte annat borde det vara ett gyllene tillfälle för de att höja sitt anseende i Mellanösterns muslimer. Men jag antar att de inte är så intresserade att gå terrorister till mötes...

------------------

Om ni har två timmar över kan ni här själva lyssna på Jeff Halper tala. Videon är från i fjol så det är inte samma tal jag hörde. Jag rekommenderar er verkligen att göra det, ni kommer få en helt ny förståelse av Israel-Palestina-konflikten. Dessutom är han en väldigt rolig kille.




Yours Truly

Gustav

tisdag 13 oktober 2009

Jag vet, jag vet...tjata inte

Jag vet att jag utlovat en massa inlägg om bluesklubbar, Palestina-reflektioner, meningen med livet och gud bevars, och jag lovar, de kommer. Snart....

Är mitt uppe i midterms-week just nu, stressigaste veckan på terminen förutom finals-week, så jag har inte haft någon tid över till bloggande. Förutom nu då, 01.50 en onsdagmorgon då jag precis avslutat en plugg-session som varat sedan 12.00. För att lysta ert mäte lite grann (märker ni vilket storhetsvansinne jag börjar få? Det är väl bara en tidsfråga innan jag börjar prata om mig själv i tredje person) så ska Gustav Skogens (där kom det) lägga upp en bild föreställande Gustav Skogens (vem annars?) i journalistisk action på Lee´s Unleaded. Riktiga bilder kommer senare då jag vet vilka jag ska inkludera i reportaget jag förhoppningsvis ska får sålt (sådär, då var ödmjukheten tillbaka igen).


Jag och Joel Speal, Lee´s-stammis sedan 20 år. Foto: Dan Kasnick.

Yours Truly,

Den magnifike

måndag 12 oktober 2009

Portugal. The Man

Kom precis tillbaka från en konsert, Portugal. The Man spelade på Schubas Tavern. Helt otroligt grymt band, och det bästa var att jag var på gästlistan. Min polare Jeff växte upp med keyboardisten Ryan i Oregon, så vi satt backstage och pimplade gratis bärs två timmar före spelningen. Bandet är verkligen på uppgång, de har haft flera stora festivalspelningar och är nära sitt break. Tro mig, de kommer bli stora. För att använda en gammal självgod klyscha: Kom ihåg var ni läste det först.

De släppte nytt album i somras, The Satanic Satanist. Kolla in det. Här har ni två låtar.





Och här en från senast de var i Chicago, de spelad på Subterranean i ett av mina favortiområden Wicker Park.. Var på den konserten också, så klart.





De planerar att komma till Sverige nästa sommar, se till att se att se de. Jag ska försöka lobba så de kommer förbi Platens, de är ett grymt liveband och skulle passa perfekt på deras scen.

------------------

Jag har utlovat reflektioner från min Iowa-resa och anekdoter från Lee´s Unleaded. Jag lovar, de kommer, ha tålamod.

Yours Truly,

Gustav

lördag 10 oktober 2009

Jaha, det var det...

Såg Danmark - Sverige på en suddig livestream med spansk kommentator. Jävla skönt att slippa höra Kåmarks uppenbara "expertkommentarer."

Grattis Danmark. Behöver man tio lägen för att göra ett offside-mål vinner man inga matcher. Isaksson hade räddat den för tre år sedan. Äh, vafan, det var väl lika bra, har ändå inte råd med Sydafrika.

Tack Lagerbäck för den här eran, du skulle visserligen slutat efter EM 2008, men jag kommer aldrig glömma det du gjort. Ni som ska på Albanien-matchen, se nu till att ge Lagerbäck ett avsked värdigt en kung på onsdag.

Larsson har alltid en plats i min startelva. Sikta på VM 2014 och slå Roger Millas VM-rekord.

Och fan, Sverige. Se nu till att få ordning på generationsväxlingen så ni inte blir en ny version av Bengan Boys.

-------------

Hm, LHC åkte på storstryk. Kommer bli ett roligt sportår det här.

Yours Truly,

Gustav

fredag 9 oktober 2009

En lustig Norge-historia


Barack Obama får Nobels fredspris. Grattis! säger jag. Varför? undrar jag.

Han sa det till och med själv: "Jag förtjänar inte det här priset." Obama har visioner om en värld av rättvisa och värdighet, men det är ju just det - bara visioner. Han har inte åstadkommit eller sagt något annat än vad som förväntas av honom som USA:s president. Jag får känslan att Oslos Nobel-kommitté väljer Obama bara för att de vill få honom att komma till Norge så att Skandinavien ska få sola sig lite i hans stjärnglans.

Jag är på Northen Iowa University på en konferens om Israel-Palestina-konflikten. Här har Obama ett gyllene läge att verkligen göra något för världsfreden: sluta hålla Israel om ryggen. Mellan 1972 och 2006 har USA lagt in 42 veton mot FN-aktioner kritiska mot Israel. Fyrtio-jävla-två. Jag har inte lyckats hitta någon säker information, men jag skulle kunna sätta min vänstra tumme på att det har varit exakt 42 stycken fall på FN:s bord.

Förra veckan kom det ut en rapport av en judisk sydafrikansk domare - Richard Goldstone - om krigsbrott från både israeliskt och palestinskt håll i det senaste Gaza-kriget. Föga förvånande försöker både USA och Israel skjuta den under mattan. Jag kan sätta min högra tumme på att Israel är överrepresenterade i den rapporten.

Utan att vara alltför insatt tycker jag priset skulle gått till den jordanska prinsen och professorn i islamsk filosofi Ghazi bin Mohammad. Han jobbar hårt för att skapa samtal mellan olika religioner, fred i mellanöstern-regionen, samt motverka terrorism. Fast vad kan man förvänta sig av norrmän?

Yours Truly,

Gustav

Mot Iowa

Jag reser bort i helgen, ska på konferens och Israel-Palestina-konflikten i norra Iowa. Ska bli möcke, möcke intressant. Återkommer på söndag, så ni får troligtvis några reflektioner till livs till morgonkaffet.

Funderar på att göra en fallstudie: jag ska drulla runt på Iowas gator och se hur polisen där reagerar.

Yours Truly,

Gustav

torsdag 8 oktober 2009

Nästan arresterad: fortsättningen

Min kompis som hamnade i fängelse kom tillbaka tidigt morse. När jag träffade honom, vi kan kalla honom John, berättade han om sin natt. Efter att poliserna hade släppt mig ur sitt våld hade trakasserierna bara börjat för John.

Det började redan i bilresan till stationen. Poliserna höll på och svära och hota John. De provocerade honom att öppna munnen och sedan hotade de med stryk om han inte höll käften. Den kvinnliga polisen sade "shut the fuck up, motherfucker!" dussintalet gånger.

Som sagt, de släppte min andra kompis direkt, men de gav honom en böteslapp och en tid i rätten den 16 november. John fick en desto värre behandling. Så fort de kommit in i fängelset försvann poliskvinnan. Hon visste vart det barkade.

De slängde först in John i en liten väntecell. Han var svårt kissnödig och klagade till den manliga polisen. Han sade till honom att kissa i hörnet, så John lydde, men då flängde snuten upp dörren. Han skriker "Don´t ya fuckin´ piss in my jail, asshole!" och ger honom två stenhårda slag i ryggen och knäar honom i låret. Sedan beordrar han John att ta av sig sina skosnören. John lyder igen, men snuten tycker inte det går tillräckligt fort: "Faster, faster, motherfucker!!" gormar han och slår honom i magen. När han till slut får av snöret tar snuten det och piskar honom i ögat med det. Samma sak händer med det andra skosnöret. Till slut slängdes John in i en egen cell där han tvingades sova på ett betongblock till säng.

Jag har alltid känt ett obehag när jag sett en polisbil i den här staden. Jag vet hur korrupta de är, de är de värsta gatugänget eftersom de har lagen på sin sida. Det enda jag och mina kompisar gjorde var att låtsasbråka på en gata och en av oss åkte in i en ruta. Visst, vi var glada, fulla och dumma, och hade rutan verkligen gått sönder hade jag självklart betalat den. Men att bli satt i handfängsel, bli behandlad som skit och att min kompis blir misshandlad för en sån sak bara för att några snutar ska få utöva sin makt gör mig så fruktansvärt förbannad. Vi var inte på något sätt redlösa, odrägliga eller en fara för andra. De finns ingen som helst anledning för poliserna att behandla oss som om vi langar crack till gravida kvinnor och barn.

Men det värsta är att vi kan inte göra något som helst åt det. Man kan käfta emot, men då vet man vad som väntar. Vi kan inte anmäla de, eftersom vem kommer en domare lita på: tre ungdomar som var berusade vid tillfället eller två av "Chicagos finest" som var gjorde sitt "jobb".

Det är en sjuk värld vi lever i.

Yours Truly,

Gustav

Nästan arresterad


Jag har hamnat i mitt första trubbel med Chicagos "rättviseväsen". Jag sätter det inom citationstecken eftersom hur Chicagos korrupta jävlar till poliser behandlar människor inte har med rättvisa att göra, utan det handlar om rent maktmissbruk. Innan jag går vidare med historien vill jag säga till min mamma och pappa som säkert är väldigt oroliga och arga just nu: jag har inte gjort något fel, jag har inte hamnat i något polisregister och mitt visum kommer inte dras in. Med det sagt; det här är historien om min kväll den 7 oktober 2009. Jag skriver det här precis efter jag kommit hem, så jag ber på förhand om ursäkt för svordomar, stavfel, felaktiga tempusböjningar och dålig meningsbyggnad. Hoppas ändå att budskapet når fram.

Jag och två kompisar (tänker inte nämna dem vid namn eller deras förhållande till mig) åkte till baren Duffy´s på Diversey Street i Uptown. Onsdagar är "1 dollar beer-night" och det är mycket North Park folk där. Vi festar och har kul och blir inte allt för berusade. Vid halv två-hugget bestämmer vi oss för att lämna och dra hemåt med tåget.

Vi går ner för gatan och håller på och dummar oss som man ofta gör framåt nattkröken. Jag går lite framför och mina två polare håller på att låtsasbråka med mig. Jag går lite snabbare, orkar inte med dem just då. Bakom mig tacklar den ena den andra som far in i ett barfönster. Jag ser en polisbil parkerad 20 meter framför mig. Poliserna, en man och en kvinna, båda latinamerikanska, kliver ut och säger till oss: "Hey, motherfuckers. Get your hands on this motherfucking car."

De tvingar ned oss på knä med händerna mot en parkerad bil. De sätter handfängsel bakom ryggen på min ena kompis och fängslar mig och den andra tillsammans. De börjar trakassera oss: "Why the fuck did you do that? Why did you break the fucking window? (det gick faktiskt inte sönder) Why are you fucking around like this, motherfuckers?" De tar vår legitimation och kollar så vi har åldern inne, 21, för att dricka. "Why are you so motherfucking stupid, why do you drink if you can´t handle yourself?"

Jag bubblar av ilska, samtidigt som jag är livrädd. Jag har inte gjort något fel, men ändå trakasseras jag på det här viset. Visst, jag är full, men jag har åldern inne för att dricka och jag försöker bara ta mig hem till min lägenhet. Jag biter mig i kinden för att inte käfta emot eftersom jag vet att snutarna kan sätta dit mig för vad som helst bara de vill. Jag borrar ner blicken i backen och tar deras skit, nickar duktigt och svarar endast på tilltal. Jag har ju mitt visum att tänka på.

Min ena polare är dock inte lika cool. Han käftar emot och just därför sitter han i fängelset i skrivande stund. Min andra kompis fick också åka plingplong-taxi till stationen, men de släppte honom eftersom de inte hade sett honom göra något. Min strategi funkade; de nöjde sig med att ta min information och lät mig sedan gå.

Jag blir så fruktansvärt förbannad på de rent ut sagt rövhålen till poliser. Varför envisas de med att bråka med tre berusade ungdomar när det finns våldtäkter, rån och mord att förhindra? Hade det inte räckt att säga till oss att ta det lugnt, fråga oss vart vi är på väg och se till att vi tar oss hem. Att verkligen leva upp till sitt motto "to serve and protect" istället för att behandla oss som kackerlackor. Vi var inte redlösa, vi kunde ta hand om oss själva. Om jag hade stuckit till dem en 50-dollarsedel hade vi troligtvis behandlats annorlunda. Korrupta maktmissbrukare är de enda de är.

I alla fall, när jag släppts börjar jag knalla hemåt. Jag har 7 dollar på fickan, tågen har slutat gå och en taxi hem kostar minst 15 dollar. Längst med tvärgatan Lincoln Avenue träffar jag på en räddande ängel vid namn Andy. Han har nyss avslutat ett träningspass på ett gym som är öppet 24 timmar och han står och väntar på en taxi. Vi börjar prata, jag förklarar min prekära situation, han känner medlidande och erbjuder sig att dela en taxi hem till mig, trots att det är en omväg från dit han bor.

När jag berättar kvällens historia känner Andy igen Chicago-polisens maktmissbrukande gestapo-fasoner. Andys bror är nämligen polis; privat är han världens trevligaste kille, men i tjänsten förvandlas han till ett första klassens svin. Är det bara jag, men är det inte något som är gravt störande med det?

Yours Truly,

Gustav

måndag 5 oktober 2009

Politisk tabbe

Barack Obama har hamnat under lupp igen. Den till synes iskalla killen som aldrig sade eller gjorde något fel har på senaste tiden visat sig högst mänsklig. Mest kritik har han fått för sin tripp till Köpenhamn för att kampanja för Chicagos OS-ansökan, ett äventyr som föll ganska platt eftersom Chicago rök i första omröstningsrundan. Det är inte resan i sig det är fel på, utan tidpunkten för den. Det är kanske inte så smart att åka iväg på PR-uppdrag mitt i brinnande hälsovårdsreform-debatt, speciellt inte eftersom debatten nu går in i ett avgörande läget. Och jag är benägen att hålla med. Fast å andra sidan, hade Chicago fått OS hade det varit annat ljud i berömda skällan.

------------------------

Lee´s Unleaded Blues. Fasaden är blyg, men det är ett måste om ni någonsin kommer till Chicago.

Det brinner i fingrarna att skriva om Lee´s Unleaded för er, men det kommer nog dröja ett tag till. Grejen är den att jag skriver en artikel om mitt besök som förhoppningsvis kommer bli publicerad i en svensk musiktidning och jag måste skriva klart den först innan jag vet vad jag kan skriva här på bloggen. Men tro mig, det finns många sköna anekdoter från den kvällen som inte kommer få plats i reportaget, så det kommer vara värt väntan.

Yours Truly

Gustav

söndag 4 oktober 2009

Parkeringsmardröm


Lördagskvällen ägnade jag åt äventyr nere på djupaste South Side. Jag kombinerade nöje med arbete på en av Chicagos äldsta och mest genuina bluesklubbar - Lee´s Unleaded Blues. En helt oförglömlig kväll, berättar mer om den senare, eftersom just nu vill jag bara svära över Chicagos parkerings-situation. Det verkar som det finns dubbelt så många bilar som invånare i den här stan och hälften så många parkeringsplatser. Jag kom hem till mitt hus klockan 01.45. Klockan 02.45 steg jag in genom dörren eftersom jag var tvungen att cirkla kvarteret hundra varv innan jag hittade en ledig parkeringsplats - fem kvarter bort. Det finns luckor, men där står det alltid en brandpost eller så är de bogseringszoner. Därför när man väl hittar en lucka kör man förbi eftersom man automatiskt antar att eftersom ingen redan står där måste det vara förbjudet. Det positiva är att man i alla fall blir en jävel på att fickparkera.

Yours Truly,

Gustav

fredag 2 oktober 2009

Grattis Rio

Så, Chicago fick inte OS 2016 utan det gick till Rio de Janeiro istället. Självklart tycker jag att det är tråkigt, hade så gärna sett ett OS i mitt hjärtas stad , men livet går vidare. Intressant att notera dock är svensk medias nästan pinsamma USA-fokus. Jag har skannat de största nyhetsbyråernas hemsidor, och rapporteringen handlar nästan uteslutande om varför Chicago inte fick OS och dess konsekvenser för Obama, inte varför Rio faktiskt vann och vad de nu står inför för utmaningar, möjligheter etc.

Jag vet att jag okså har skrivit om OS-valet helt utifrån ett USA-perspektiv, men det här är ju trots allt en USA-blogg.

Yours Truly,

Gustav

torsdag 1 oktober 2009

OS 2016? Imorgon avgörs det...

Nu är det ganska exakt 24 timmar kvar tills IOK-pamparna i Köpenhamn bestämmer vilken stad som ska få anordna OS 2016. Kvar i racet är Madrid, Tokyo, Rio de Janeiro och, viktigast av allt, Chicago. I ärlighetens namn har jag ingen aning om vilken stad som ligger bäst till, men man får hoppas att Barack Obamas närvaro i den danska huvudstaden ska kunna landa några extra röster.


Så här såg skylinen ut när IOK:s delegation var här i våras på inspektion.


Den föreslagna OS-arenan. Inte lika maffig som Pekings fågelbo, men den funkar att springa snabbt, kasta långt och hoppa högt på.

------------------------------------------------

Idag gjorde vi klart busshållplats-projektet. Som sagt tidigare, det är svårt att klippa ihop något ordentligt när man knappt har hälften av materialet man behöver, men det blev helt okej till slut. Det är en ära att få presentera: The Waiting Game.



Yours Truly,

Gustav Bergman