torsdag 10 september 2009

Det riktiga 11 september

Idag är det den 11 september och åtta år har gått sedan terroristattackerna i USA. Det kommer sörjas, flaggas på halvstänger och hållas tal och tysta minuter över hela världen, men få väljer att minnas det som hände samma datum för 36 år sedan i Chile. Då våldtogs demokratin och friheten på ett värre sätt än vad någon terroristattack någonsin kan tänkas åstadkomma.

1970 valde det chilenska folket den socialistiske Salvador Allende från partiet Unidad Popular till president. Han nationaliserade stora delar av det chilenska näringslivet och fick landets usla ekonomi på fötter. Men detta stack i ögonen på Nixon & Co som tyckte att Allendes politik hotade USA:s ekonomiska intressen i Chile och födde kommunister. CIA gick in och började röra runt i grytan, bland annat finansierade dem den högerextremistiska gruppen Patria y Liberdad som utförde flera attentat för att destabilisera landet.


Salvador Allende

Den 11 september 1973, stödda av CIA, stormades presidentpalatset i Santiago av en militärjunta ledd av generalen Augusto Pinochet. Allende barrikaderade sig i palatset, grabbade en AK 47:a sköt tills allt hopp var ute. Det har länge spekulerats om han blev skjuten eller tog sitt liv, men det mesta pekar på att han gjorde det senare.

Augusto Pinochet

Under kuppen och de efterföljande dagarna förföljdes anhängare av Unidad Popular. Nationalstadion i Santiago förvandlades till ett fängelse och tortyrläger. Efter 150 år av parlamentär demokrati följde 17 år av totalitärt fascistiskt styre i Chile. Pinochet stängde ner kongressen, tog bort alla medborgerliga rättigheter, ogiltigförklarade konstitutionen, förbjöd alla politiska partier, institutionaliserade mord och tortyr, samt byggde upp ett internationellt terrornätverk som utförde mord på politiska motståndare i flera länder. Minst 300o mördades och 30 000 torterades. Allt detta med stöd av USA eftersom han kämpade mot kommunister och lät amerikanska företag exploatera Chiles naturtillgångar.


Victor Jara

Folksångaren och Allende-supportern Victor Jara har blivit en symbol för kampen mot fascisterna. Omåttligt populär bland folket såg militärjuntan honom som ett hot. Han spelade för fångarna på nationalstadion och fortsatte trots vakterna slog honom. För att tysta honom krossade de hans händer (enligt legenden högg de av dem), men han fortsatte ändå. Det enda sättet att tysta honom var med en kulsprutesalva från dödvinkel. Stadion heter numera Estadio Victor Jara för att hedra hans minne.


Presidentpalatset stormas

Tänk så det kan gå, men Nixon och grabbarna ville säkert väl. Med åren har flera dokument som bevisar USA:s inblandning kommit fram och det närmaste ett erkännande de kom från förre försvarsministern Colin Powell: "Det är en period av vår historia vi inte är särskilt stolta över."

Ja men då så, då är ju allt lugnt...


Yours Truly,


Gustav

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, Gustav,
Detta är mitt tredje försök.
Jag skrev en drapa till dej tidigare ikväll.

Jag hade svårigheter at få det sänt.

Nåt fel gör jag ju. (?)

Nåväl - nytt försök:

Jag har idag dammsugit ALLA Newsapplikationer - tidningar, radio, TV, tidskrifter.......

Och ingen har haft ditt perspektiv.
HUR kan man missa ett sånt synsätt - Chiles öde.

Du har gjort det ingan annan - i alla fall i Sverige - vågat. Vänt på kuttingen.

Krävs kunskap. Krävs eget. Krävs engagemang. Då funkar det = jobb på goda premisser.

BRA.Du skriver bra. Men lite gnäll:
Du ska inte skriva DEM när du menar DE.

Må gott,
önskar

Örjan