måndag 20 april 2009

Dyster dag för Chicago-sporten

Mitt evigt sovande basketintresse har väckts under min tid i Chicago. Klassiska Chicago Bulls, vars storhetstid dog när Micheal Jordan slutade, är återigen i NBA-slutspel och stod för en enorm skräll i lördags då de i första åttondelen slog regerande mästarna Boston Celtics på bortaplan efter övertid. Då dominerade rookien Derrick Rose med makalösa 36 poäng (tangerade Kareem Abdul Jabaars rekord av mest gjorde poäng av en rookie i en slustpelsmatch).

Ikväll var det dags för andra rundan i Boston och Bulls var nära att vinna igen. Ben Gordon (nedan) spelade som en reinkarnation av MJ och satte över 40 poäng. Han jämställde poängen till 115-115 med nio sekunder kvar att spela, men matchens andra gigant Ray Allen gav Boston segern med en trepoängare med två sekunder på uret. Så kan det gå, men nu fördel inför två matcher hemma i United Center.
Direkt efter Bulls-matchen zappade vi över till Chicago Blackhawks bortamöte mot Calgary Flames i NHL-åttondelens tredje match. Tyvärr lyckades dem inte vinna tredje raka utan Hjalmarsson och gänget åkte på stryk med 4-2 i en av NHLs tuffaste arenor att spela i. Det syndes att Blackhawks saknade Patrick Kane. Fördelen är att det nu definitivt blir en till match i Chicago på lörda, en match som jag genom kontakters kontakters kanske kanske kan få en gratisbiljett till. Håll tummarna...


Tillbaka till Bulls. Det är extra intressant att följa dem eftersom de har den första svensken i NBA i laget - Joakim Noah. Son till franske tennislegenden Yannick Noah och svenska ex-fotomodellen Cecilia Frode är den 213 cm långe Joakim förvisso bara halvsvensk, men det räknas. Konstigt ändå att vi, ett så välväxt folk, inte klarat att producera fler baskettalanger. Fast troligtvis är det väl just därför: till skillnad från en amerikansk 210 cm-kille som rör sig som han vore 180 cm så rör sig en svensk 210 cm-kille precis som han vore 210 cm.
-------------------------------------------------------

Hur gigantiskt stor Michael Jordan verkligen är i USA och speciellt i Chicago är svårt att förstå för oss basketimbecilla svenskar. Det här klippet kanske kan upplysa lite.
Vördnadsfullt,
Gustav

Inga kommentarer: