tisdag 9 februari 2010

Var det någon som sa segregation?

Ibland kan man vara främling i sin egen stad. Fick mig till livs en anekdot som är ganska talande för hur segregerad Chicago är. Har tre vita vänner som bor tillsammans i en lägenhet en bit nedför gatan. De vita vännerna har en svart vän och i fredags fick de besök av två av hans vänner från röda linjens ändstation 95th/Ryan. Djupare ner på sydsidan kommer man inte.

Besökarna från söder kliver in i huset, den ena tänder genast en Newport-cigarett. Den lite mer världsvana av de två rycker den ur munnen på honom och förklarade ytterst pedagogiskt: "Nej, så där kan du inte göra. I en del hem är det inte okej att röka inomhus." Förövaren blev skamsen: "Oj, förlåt, jag visste inte."

Det var första gången någon av dem var norr om downtown. De hade aldrig tidigare besökt den "rika, lyxiga" nordsidan av Chicago. För de att ta den bruna linjen norrut är som om jag skulle ta flyget till New York eller Los Angeles, en helt annan stad. Att de sedan besökte Albany Park, ett av nordsidans ruttnare kvarter spelade mindre roll.

Yours Truly,

Gustav

Inga kommentarer: