måndag 18 januari 2010

Medmänskligt

Pat Robertson

Det kan ju inte ens ha undgått en döv-blind-stum att Haitis huvudstad Port-au-Prince har förvandlats till en grushög och uppemot 100 000 människor omkommit. Haiti var innan jordbävningen det fattigaste landet på västra halvklotet, landet är nu laglöst, polisen syns inte till och folk plundrar för att överleva. Haitis sak har blivit världens sak och från USA är stödet stort. Presidenten har lovat haitierna att de inte står ensamma, på H&M i Chicago ombeds man donera några slantar, ett hangarfartyg med läkare och förnödenheter har skickats och flera hjälpsändningar från åtskilliga organisationer väntar på att flygas/skeppas in. Problemet är att den kommer inte fram eftersom Haitis infrastruktur har kollapsat.

Men alla är inte lika ivriga på att hjälpa till. Pastor Pat Robertson - stenrik TV-predikant som påstår sig ha en direktkontakt med gud, förre detta republikansk presidentkandidat och symbol och ledargestalt för USA:s kristna ultra-höger - tycker att Haitis folk får skylla sig själva. Fritt översatt sade han så här förra veckan i sitt TV-program The 700 Club. Utdraget återgett av cbsnews.com den 14 januari:

"Någonting hände för en lång tid sedan i Haiti och folk vill kanske inte prata om det. De var förtryckta av fransmännen...de gick tillsammans och ingick en pakt med djävulen. De sade: ´Vi vill tjäna dig om du frigör oss från fransmännen.' Sann historia, och djävulen sa:'OK, it's a deal!' Ända sedan dess har de varit fördömda av den ena saken efter den andra."

Bakgrunden till citatet är en gammal haitisk legend om en pakt som slöts under Haitis frihetskrig mot Frankrike. Det här är inte det enda idiotiska som sluppit ut Robertsons mun. Han antydde att 9/11 var guds straff för alla bögar, feminister och aborter i landet, att New Orleans förstördes av samma anledning och att USA borde lönnmörda Venezuelas president Hugo Chavez eftersom det är billigare än ett krig.

Män som Pat Robertson är livsfarliga. De sprider en falsk kristen lära som är lika har lika lite med Jesus kärleksbudskap att göra som offensiv jihad har med islam. De gör personlig profit på folks rädsla och fördomar. De är en modern form av den katolska kyrkans botbrev - man kan köpa sig välsignelse. Skillnaden är att då gick pengarna till att kuva de stackars bönderna, nu går de till att ställa en extra bil i garaget på TV-pastorernas multimiljon-dollar-villor.

Citat finns i sin helhet 45 sekunder in i klippet, men kolla hela med kommentarer från TheYoungTurks.




--------------------

Undrar om amerikaner skulle vara lika glada att hjälpa om det var Havanna som förstörts, inte Port-au-Prince?

Yours Truly,

Gustav

1 kommentar:

Anna sa...

Det är f...n i mig skrämmande. Att dessa dinosarier verkar i vad vi kallar en "modern" västerländsk civilisation.