onsdag 20 januari 2010

Bakslag för hälsovårdsreform

Scott Browns tidigare karriär - mittuppslag i Cosmo.

I tisdags hölls ett specialinsatt val i Massachusetts om vem som ska fylla den bortgångne demokraten Edward "Ted" Kennedys plats i senaten (i Massachusetts röstar man om det, i Illinois säljer guvernören platsen). Genom att locka till sig de oberoende väljarnas röster tog republikanen Scott Brown en skrällseger över demokraternas kandidat Martha Coakley vilket innebar att Massachusetts fick sin första republikanska senator sedan stenåldern.

Förlusten av senatsplatsen är mycket olycklig för genomförandet av Obamas hälsovårdsreform som röstades igenom i slutet av förra året. Samtliga 60 demokrater röstade för förslaget, samtliga 40 republikaner emot. Nu, när republikanerna kontrollerar 41 mandat och demokraterna 59, kan det ta mycket lång tid innan reformen blir verklighet, om någonsin. Alternativt kommer demokraterna komma med ett urvattnat förslag för att försöka locka till sig republikanskt stöd.

Men hur kommer det sig? Demokraterna har ju fortfarande åtta rösters majoritet i senaten, det ska väl inte vara några problem. Jo serru det är det. I USA finns det ett fenomen som heter filibusters. Enligt lagen får en senator prata om ett ämne så länge han/hon känner för det. En filibuster är alltså en som försöker fördröja och krångla till ett lagförslag genom att helt enkelt inte låta debatten avslutas. För att stänga en debatt måste tre femtedelar av senaten rösta för det, det vill säga 60 av 100. En majoritet demokraterna inte längre har.

Ted Kennedy, vars plats Scott Brown tog över, vigde hela sin politiska karriär åt att införa allmän sjukvård. Ödet har verkligen koll på det där med ironi.

Yours Truly,

Gustav

Inga kommentarer: