söndag 10 januari 2010

Chicago-låtar

Imorgon i svinottan drar jag till Arlanda för avfärd till Chicago. Raka spåret med SAS, inga krusiduller med flygbyten och packning som försvinner och ofta bra filmer. Dock har jag lite bostadstrubbel som jag inte är så sugen på att reda ut, berättar mer när det ordnat sig.

---------------------------

Packningen är i fortfarande bara i planeringsstadiet, men oroar mig inte så mycket för det. Jag har gjort det så många gånger att jag kan packa de där väskorna med förbundna ögon. Istället dödar jag tid med att få igång lite positiva Chicago-känslor i kroppen, det lär behövas eftersom jag är inte så sugen på Chicago-vintern. Lika kallt som här, fast det blåser också. Så jag har knåpat ihop en värmande lista med Chicago-sånger. Kriterierna är lösa, det räcker med att Chicago nämns i texten för att det ska gillas.





Först ut: Paper Lace med The Night Chicago Died. Klassiker!



Ol Frankie-Boy sjunger om hur Chicago verkligen är hans sort stad.

"On a grey and cold Chicago morning a poor little baby child is born in the ghetto". Man måste varit i Chicago för att till fullo förstå precis hur grå och kall den där morgonen är som Elvis sjunger om i In the Ghetto.



Stackaren i Led Zeppelins When The Levee Breaks tvingas dra till Chicago när fördämningarna brister.


Jim Morrison sjunger om hur blodet flyter på Chicagos gator.


Säga vad man vill om Kanye West och hans ego, men den självutnämnde rösten för vår generation har gjort en jävligt bra låt om Chitown.


En sån här lista vore inte komplett utan en riktigt Chicago-blues-rökare. Det kanske självklaraste valet är Blues Brothers cover på Robert Johnsons Sweet Home Chicago, men den är så sönderspelad, tråkig och ganska innehållslös. Istället får Born in Chicago med Paul Butterfield Blues Band avsluta listan.



1 kommentar:

Anna sa...

Kör hårt på upploppet. Snart kommer vi. Skriv gärna om den amerikanska humorn. Den verkar var lite speciell.