söndag 30 augusti 2009

Walter Cronkite




Walter Leland Cronkite, Jr.
(1916-2009)

Jag hade helt missat det i min sommardimma, men den största av alla amerikanska journalister, Walter Cronkite, dog den 17 juli, 92 år gammal. Bland många bravader, bland annat var han med och flög bombplan över Nazityskland, är han mest känd för sin tid som nyhetsankare för CBS News mellan 1962 och 1981. Under den period var han "USA:s mest pålitliga man" enligt mer eller mindre alla omröstningar, långt före allt vad presidenter och politiker heter. Om inte Cronkite sa det var det inte sant, helt enkelt. Få hade mer inflytande på folkopinionen. När Cronkite i februari 1968 från Vietnam rapporterade att det inte fanns någon seger i sikte för de amerikanska trupperna, konstaterade dåvarande presidenten Lyndon Johnson: "När jag förlorade Cronkite förlorade jag Amerika". Mäktigt. Farligt, men mäktigt...



Republikanska konventet 1952.

CBS och Cronkite var också med och ändrade hela den amerikanska valrörelsen, på gott och ont. 1952 års val var det första som tv-sändes och Cronkite hade fått uppgiften att bevaka Republikanska konventet. Konventen var en helt annan sak då; representanter från hela landet samlades för att utnämna partiets presidentkandidat. Golvet myllrade av folk i livlig debatt och hätska diskussioner var mer regel än undantag. Cronkite var ankaret som skulle reda ordning i kaoset för tv-tittarna. Det var den demokratiska processen i sitt esse och, faktiskt, riktigt bra TV.

Dock gillades det inte av något av partierna; att väljarna fick insikt hur det egentligen går till när presidentkandidaterna ska väljas, att det var lika mycket oenighet inom partiet som mellan motståndarna. Så sedan dess har de politiska nationalkonventen varit en helt annan historia. Borta är debatten och konflikten. Nu är det enda syftet att visa sina väljare att deras parti står enade och starka mot en gemensam motståndare. Därför ser konventen idag ut så här:

Republikanska nationella konventet 2008

Åhörarna står som en skock får och tillber en gemensam ledare. Man kan alltså med fog säga att Cronkite och hans uppnosiga kollegor hjälpte till att skapa den moderna image-politiken.

--------------------------------

Efter tre månader av svår fotbollsabstinens har jag i helgen fått mig en rejäl, återställande fix.Värmde upp med Barca-Shaktar på fredagen, sedan började lördagen klockan 6:45 jänkartid med Chelsea-Burnley i TV-soffan, följt av Tottenham-Birmingham, sedan Manchester-Arsenal med ett getöga på Real Madrid-Deportivo La Coruna på fotbollsbaren The Globe, hem igen till Inter-Milan och sen LA-derbyt Galaxy-Chivas. Kvällen avrundades med North Parks alumni-match, en match mellan årets upplaga av fotbollslaget mot ett hopplock av gamla spelare. Idag har jag hunnit med Everton-Wigan och sitter nu och kollar på Roma-Juventus, den första av flera Serie A-matcher idag. Intensivt, men underbart. Kanske ska lugna ner mig dock, jag har hört att överdoser är farligt.

Yours Truly,

Gustav

Inga kommentarer: