onsdag 26 augusti 2009

Homeland Insecurity

Alla som flugit till USA sedan den 12 september 2001 vet att säkerhetspersonalen på amerikanska flygplatser inte har mycket till övers för utbölingar. Skräckhistorierna om cynisk och förnedrande behandling av stackars resenärer är otaliga. Nästan alla, om de inte drabbats själva, känner minst en som råkat illa ut i amerikanska ankomsthallar.

Själv har jag tur att jag ser oskyldigt arisk ut, men jag har en vän med eritreansk påbrå som blivit "slumpmässigt" utvald till säkerhetskontroll fem gånger. Min blonda och blåögda stolsgranne på senaste flygningen berättade att hon hade tre barn ihop med en somalisk man. När de flög till New York hela familjen häromåret fick hennes dotter sålunda sitta två timmar i ett förhörsrum och svara på väldigt närgångna frågor. En annan vän till en vän, men som jag helt säkert vet är en sann historia, tröttnade i den tredje säkerhetskontrollen på rad och fällde kommentaren: "Om ni inte hittade min bomb i de två första kontrollerna tror jag inte att ni kommer hitta den nu också". Som straff för sin sarkasm åkte han på en "full cavity search", det vill säga en visitering av alla kroppsöppningar.

Dr. Ayoub

Den senaste i raden, och på sitt sätt kanske den värsta, hörde jag idag. Det var Donald, läraren i min kurs North Park Dialogue 3: Foundations of Islam, som berättade den. Läroboken vi har är skriven av en nära vän till honom; doktor Mahmoud M. Ayoub. Dr Ayoub är en enastående karaktär; han föddes i en döfattig liten by i södra Libanon av döfattiga muslimska föräldrar med sju barn. Innan han fyllde ett förlorade han synen och den enda skolan som ville ta emot en blind, värdelös, fattig sjuåring var en brittisk, kristen missionärsskola. Där upptäckte han Jesus och blev kristen, men konverterade senare i livet tillbaka till islam. Han fick ett stipendium till Perkins skola för blinda utanför Boston och tog där sin studentexamen. Senare fixade han sin doktorstitel vid Harvard och är nu en vitt publicerad akademiker med inriktning på kommunikation mellan de båda världsreligionerna islam och kristendom. Han huserar som professor vid Temple University i Philadelphia. Inte illa för en blind pojke som slickade smulor från ett stampat jordgolv under uppväxten.

Åter till berättelsen. Donald och Ayoub reste tillsammans och landade i Chicago. Ayoub skulle vidare med ett flyg till Philadelphia. Direkt vid gaten kommer säkerhetspoliser och griper Ayoub, sätter handfängsel på honom och för honom till ett förhörsrum. För fjärde gången i ordningen. Hans brott? Hans namn var förvillande likt en efterlyst terrorist. Varför han reste? Han hade varit på PR-uppdrag för den amerikanska regeringen i mellanöstern. De har i flera år anlitat honom för att stärka USA:s illa tilltygade anseende i världens muslimska länder. Tack för hjälpen liksom. Frågan är vilka som är de riktiga terroristerna...

Yours Truly,

Gustav

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att du är tillbaka på bloggen. Ser fram emot att läsa dina inlägg i höst.