söndag 21 mars 2010

Historisk dag

Sitter med datorn i knät och följer hälsovårdsdebatten i representanthuset med intensivt intresse. Demokraterna måste få 216 röster för att få igenom lagförslaget. Demokraterna har 253 säten i lokalen, men eftersom det är val i höst är många av de rädda att rösta "ja" eftersom det kan kosta dem jobbet. Det är faktiskt ganska underhållande: republikaner som i mer eller mindre subtila ordalag kallar demokraterna för socialister, demokrater som radar upp argument efter argument varför en hälsoreform är det enda rätta. Republikanernas huvudargument är att den här lagen är inte vad amerikanska folket vill ha, att det är emot deras frihet. Jag har väldigt svårt att tro att 32 miljoner oförsäkrade amerikaner inte vill ha hälsovård. Go Democrats!

Yours Truly,

Gustav

3 kommentarer:

Anna sa...

Hurra!

Anonym sa...

Nu är det klart att en blogg aldrig är neutral, men det här inlägget var ju bara fånigt. I vanlig svensk anda är republikaner korkade och utan vettiga argument medans de änglalika demokraterna är logiken personifierade. Klart det är bra för de oförsäkrade, men det finns ett stort värde i frihet, och det här är emot frihet. I mina ögon är det socialism och religiös fundamentalism i ett, värsta möjliga kombination.

Gustav Skogens sa...

Det må vara fånigt, men det jag har sett och träffat så många rika, konservativa amerikaner under min tid här som sitter i sina villaförorter och är så fruktansvärt frånvarande från verkligheten. De har en så blind tro på att alla som inte har det lika bra ställt som dem är bara lata, de kan också om det vill. Men sanningen är att är du född på Chicagos south side, i Newark, i South Central LA, i den utfattiga södern eller i Detroit (eller vad som helst utanför den rika, vita medelklassen) så har du inte samma möjligheter i livet. Det minsta en regering kan göra är att se till att de inte behöver oroa sig för att bli utslängda på gatan om deras barn får diabetes eller de behöver göra ett akut kejsarsnitt (det kan kosta uppemot 40,000 dollar). Visst frihet är bra, men då det sker på bekostnad av att alla ska få tillgång till fundamentala nödvändigheter att leva ett drägligt liv. Är det frihet att försäkringsbolag kan välja att neka folk försäkring eftersom de har varit sjuka förut? Är det frihet att kvinnor får betala högra premier eftersom de troligtvis kommer bli gravida någon gång i framtiden? Är det frihet att pensionärer tvingas välja om de ska köpa mat eller mediciner den här veckan?