fredag 31 oktober 2008

Barrack McCain eller John Obama?

Många unga amerikaner, i alla fall på min skola, är skrämmande ovetande om vad som händer i deras land. För några veckor sedan när USA:s storbanker började konka och landet var på väg in i en ny stor depression var förvånasvärt få ens medvetna om situationen: "What are you talking about? I haven't heard about that...", fick jag till svar mer än en gång. Detta trots att det var i princip den enda varje nyhetssändning och tidning pratade om. När jag sedan berättade blev de inte direkt oroliga: "We'll be fine, as always". Ja, eller hur...

Det är samma ska nu; North Parks elever är överlag fruktansvärt oinsatta i valfrågor, trots att det här kanske är det viktigaste valet någonsin. Bushens styre har inneburit åtta år av ekonomisk nedgång, ovinnbara krig (hur besegrar du terror, ett koncept som alltid kommer finnas så länge någon med mindre vapen inte gillar någon med fler vapen?), obefintligt internationellt anseende och dubblad nationell skuld (från fem- till tio triljoner dollar and counting). Vem som än vinner av McCain och Obama har en hel del att bita i. Nu är det viktigare än någonsin att rätt man blir president, men ändå bryr sig inte de jag känner nämnvärt.

Så varför är det så? Kanske för att North Park är en kristen skola och därför till största delen konservativ. Som jag sade i förra inlägget, konservativa ungdomar är mindre engagerade än liberala. De tenderar också att tro på mer skit som sägs om Obama än liberala tror på skit som sägs om McCain, t ex att Obama är en terrorist eller, än värre, en socialist. Huvaligen, gud förbjude att vi alla hjälps åt!

En annan anledning kan vara att det är i princip lönlöst att rösta i Illinois eftersom Obama kommer vinna stort här. Den s k Demokratiska Maskinen har via valfusk och diverse annan korruption styrt staten Illinois och i synnerhet Chicago sedan urminnes tider; den gamla borgmästaren Richard J. Daley var det närmaste en diktator man kan komma i ett demokratiskt system. Tillsammans med New Jersey är Illinois de mest politiskt korrupta staterna i USA.

Jag har också utvecklat en egen liten teori. När presidentdebatterna visades i skolans café var det nästan fler utlänningar än amerikaner där. Det har troligtvis att göra med att utlänningar vet hur mycket skit USA ställer till med ute i världen eftersom utländsk media fokuserar mer på amerikansk utrikespolitik. De vet hur stor makt USA:s president verkligen besitter, något som amerikaner inte själva inser eftersom de sällan hör om vad som händer utanför deras gränser. I ärlighetens namn så kommer inte Average Joe´s liv förändras nämnvärt vem som än blir president, men det kan betyda liv eller dör för irakiern eller afghanen.

Alltid ett nöje,

Goose

Inga kommentarer: