torsdag 17 december 2009

Second Amendment

Det andra tillägget till USA:s konstitution säger att alla medborgare har rätt att bära vapen för att försvara sig. Tror inte direkt att det här var vad landsfäderna hade tänkt sig.



Amerikaner, främst i södern, skaffar sig vapen för att skydda sin familj och egendom mot inkräktare. Vad de inte vet är att ett vapen i hemmet är 22 gånger troligare att skada en familjemedlem än en inkräktare. Typ ett barn som klättrar upp i sängen för att sova mellan mammma och pappa...

Yours Truly,

Gustav

lördag 12 december 2009

Sweet home, Chi,..nä...Sverige!

Sitter med Erik "Luke Skywalker" Kinnhammar och käkar tonfiskpasta. Klockan är 12, väskorna är packade och snart bär det av till Kristoffers crib för delad taxi till O´Hare, incheckning och stora SAS-planet hem till moderlandet. Finns bara ett ord för det: DÖBRA!!

Yours Truly,

Gustav

torsdag 10 december 2009

Filmpremiär: The History of Andersonville

Under terminen har jag som slutprojekt i Video Production jobbat med en dokumentär och Chicagos gamla svenskstadsdel Andersonvilles historia. Jag är väldigt nöjd med resultatet, speciellt eftersom det är mer eller mindre första gången jag gör film, men hade jag vetat hur mycket jobb det innebar hade jag aldrig gjort det. Tror jag suttit 50 timmar framför det där redigeringsprogrammet för att inte tala om alla timmar med forskning och filmning.

Eftersom Blogger endast tillåter filmer under 100 MB så var jag tvungen att lägga upp en version med lite sämre kvalité, men ni ska nog se vad det föreställer ändå. Också, jag vill lägga in en liten brasklapp för den inte alltid klockrena ljudkvalitén på berättarrösten, men jag hade inte tillgång till en ordentlig studio. Hoppas det smakar!



Vad tyckte ni? Kommentatorsfältet är öppet både för hiss och diss...

Yours Truly,

Gustav

onsdag 9 december 2009

Där satt den...

...sista punkten på sista uppsatsen: skillnaderna mellan Rousseaus och Lockes bild av människans naturtillstånd. Det blev något av ett hafsverk, men jag kunde inte bry mig mindre. Nu är man klar för året och ska ligga och skava tills jag flyger hem på lördag, ingen stress, ingen press, ingenting. Den känslan är värd varenda evighetslång timme man slitit i den där bibblan och så här glad blir man av den:

Imorgon blir det filmvisning här på bloggen förresten, min dokumentär om den gamla svenskstadsdelen Andersonville ska ha premiär. Missa för bövlinga inte det.

Nu jävlar ska rakapparaten fram....

Yours Truly,

Gustav

Observerat


Dagens observation:

Hur vet man att det är amerikanskt kaffe i muggen?

Svar: Det lämnar inga fläckar när man spiller det på sina bländvita tygskor.
Yours Truly,

Gustav

måndag 7 december 2009

Finals week

Ve och fasa, nu är den här, alla collegestudenters mardröm: finals week. Det är sanningens minut; för den del kan en hel termins jobb kan skita sig om man gör bort sig på slutproven, för andra som är mästare på sista-minuten-plugg kan en hel termin av lathet ändå ge A:n i betyg. Om det inte vore nog med stressen så har vädret blivit sådär typiskt jävla rått och kallt som bara Chicago på vintern kan erbjuda. Just nu fem minus och en decimeter snö, vid månadsskiftet januari-februari kommer det nog bjudas på närmare halvmetern och 20-talet minus....plus blåst. Inge skoj, ska ni veta, tänk på mig när ni gnäller på två ynkliga minusgrader och snöslask.

Själv känner jag att jag ligger väldigt bra i fas med alla prov och inlämningar. Lite lagom stressad, men man blir tröstad av det som väntar när jag landar i Sverige på söndag morgon: varma lussebullar, spetsad glögg och en månad på soffan. Fast jag är rädd att jag snart inte kommer känna igen mitt kära fosterland; först trädde FRA-lagen i kraft, sen ändrar de på filpaketen...vart ska det här sluta?

Yours Truly,

Gustav

fredag 4 december 2009

NIklas Hjalmarssons IKEA-reklam

När man är NHL-stjärna ingår det i jobbet att ställa upp på reklamuppdrag, vare sig man vill det eller inte. Chicago Blackhawks kampanj de senaste säsongerna har varit One Goal, som en del i det gamla klassiska lagets pånyttfödelse. Niklas Hjalmarssons, svensk som han är, skickade de såklart till IKEA i Schaumburg för att göra den här reklamfilmen:




Fan, Mange Johansson, det kunde varit du...

Yours Truly,

Gustav Skogens

torsdag 3 december 2009

Intramural Champions 2009

Då var det avgjort: Barsepool är North Parks intramural-mästare i fotboll 2009. Intramural översätts bäst som internturnering, alla som inte är med i skollaget får anmäla lag. Vi gick obesegrade genom grupp- och slutspel, slog coachernas lag i den rafflande finalen: 6-5 efter golden goal.

Laget, från vänster: Matthew Bond, guds gåva till kvinnorna, enligt egen utsago; Veiron Larsson, har många brutna ben forwardsben på sitt CV, Gustav Skogens, kapten, vägg, passningsgeni och giftig distansskytt; Nate Mehari, liknar Tomas Brolin, fast som dammsugarförsäljare; Alex Summers, ineffektiv målskytt, men ettrig, dryg och en jävel på att riva åt sig bollen. Har hört att ÅFF söker förstärkningar inför den Allsvenska säsongen, det är bara att höra av sig.

Yours Truly,

Gustav

onsdag 2 december 2009

Swedicans

Det finns inga amerikaner i USA. Vem du än frågar så säger de att de är "tysk-irländsk," "korean-polack," "italiensk," "grek-holländare-mexican," "norsk-dansk-bolivian" eller någon annan obskyr blandning. Vad som helst utan amerikan, trots att det var deras farfarsfäder eller mormorsmödrar som emigrerade till Nordamerika för hundrafemtielva år sedan och de själva och deras föräldrar har bott här i hela sina liv utan att veta något om de påstådda fäderneslanden. De är så fixerade vid att ha något spännande etniskt ursprung att de lägger till allt de kan hitta; har de en gammelfarmors kusin som var syssling med en utvandrad fransman, ja då har de en 64-del franskt i sig. Varför de är så stolta över sitt ursprung förstår jag inte heller, det måste ju varit något allvarligt fel på landet eftersom deras förfäder valde att dra där ifrån.

På min skola North Park är det svenskt ursprung som dominerar. Tittar man på en studentlista är det Lundgrens, Holmgrens, Svensons, Jonsons, Holmlunds, Andersons, Mattsons, Eriksons, Brandts, Landquists, Lundins, Bergs och Carlsons så långt horisonten räcker. Många av de är så löjligt stolta över att vara svenska, de kysser mina fötter bara för att jag är svensk, känner att de hedrar sitt kulturarv genom att kunna fraser som fika, midsommarstång, hejsan, tjena, svensk flicka, hur mår du, dalahäst och fan, de åker till IKEA och handlar svensk mat som de egentligen hatar och går Lucia-tåg och lär sig svenska julsånger och Små grodorna. Denna besynnerliga grupp människor kallar jag för Swedicans.

Det värsta exemplet av en Swedican är en tjej som heter Anna. När jag träffade henne första gången presenterade hon sig som 'Änna', alltså med amerikansk uttal. Sen åkte hon och pluggade i Sverige över en sommar, och nu envisas hon med att kallas 'Anna' med svenskt uttal. Okej, tänker jag, förutom att det är irriterande så är det inget mer med det. Om det inte vore för den lilla detaljen att hon nu hävdar att hon hetat 'Anna' sedan födseln, även för folk hon vet att hon presenterat sig som 'Änna'.

Okej, undrar ni, varför tycker den här dryge, inskränkte, arroganta bloggaren att det är fel att folk intresserar sig för sin bakgrund, speciellt i Sverige? Jo, det ska jag berätta. De vet ingenting om Sveriges egentliga historia, än mindre om nutida Sverige ser ut. Om de faktiskt läste på skulle de förstå att deras "kära fädernesland" är ett hyper-sekulariserat och socialistisk samhälle, tvärtemot 95 procent av North Parks Swedicaners religiösa och politiska övertygelse. De ignorerar det och väljer istället att fokusera på vikingar, snapsvisor, fikastunder, Zlatan Ibrahimovic, köttbullar och bastubad. Visserligen roliga kulturella företeelser, jag gillar de också, men det är inget att slå sig för bröstet för.

Det var först när jag kom till North Park, träffade alla dessa Swedicans och såg hur USA:s samhälle verkligen fungerar som jag insåg varför jag är stolt över mitt hemland. Vad som gör mig stolt att vara svensk är inte att vi delar ut Nobel-priset, att vi var en Europeisk stormakt på 1600-talet eller hoppar runt en gigantisk fallossymbol och sjunger om grodor utan knorrar under en sol som aldrig går ner. Utan att vi är ett land med ett väl fungerande socialt välfärdsystem kombinerat en slagkraftig marknadsekonomi, våra sociala klyftor är obefintliga jämfört med USA, vi har anställningstrygghet, gratis tandvård för ungdomar, klubbsystem inom idrotten, ligger i framkant när det gäller jämställdhet (även fast det är en lång väg att gå), miljötänk och humanitära frågor, universell sjukvård, sann separation av kyrka och stat, praktiserar ganska nära sann demokrati, bra infrastruktur och kommunalt transportsystem, musikundret, vi står på Palestinas sida mot Israel och när man kommer under vårt kalla, blyga skal är de flesta vi väldigt varma och välkomnande människor.

Det som gör mig mindre stolt är den dolda främlingsfientligheten, den öppna främlingsfientligeheten, Alliansen, den påbörjade privatiseringen av sjukvården, Jantelagen, folk som gör vad som helst för att bevisa att de står över Jantelagen, statushetsen, den relativa oförmåga att integrera invandrare i samhället, sms-biljetter, mindervärdeskomplexet, det höga självmordsantalet, oktober till november och januari till mars, landslagets oförmåga att göra mål, Blondinbella, modebloggar, segregation, ABBA, att folk kallar Malin Åkerman vår Hollywood-stjärna, Gyllene Tider, inga kylar på Systemet och att vi ser våra äldre som en börda som vi bara längtar efter att skicka på ålderdomshem. Saker som verkligen är värda att bry sig om.

Istället för att titta bakåt, skulle Swedicanerna, och alla andra jänkare för den delen, börja identifiera sig som vad de verkligen är, amerikaner, så skulle de kanske, men bara kanske, få upp ögonen, inse vad som är fel med deras land och börja arbeta för förbättring.
---------------------------

Läste att Kosovare Asllani ska joxa lädret för Chicago Red Stars i vår. Grattis, måste jag säga, bättre stad kan du inte komma till. Slå en pling så ska jag visa dig runt.

Yours Truly,

Gustav